Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S příjezdem čínského prezidenta nás čekají zvýšené bezpečnostní opatření

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Na Velikonoce se nebudou ulicemi českých měst procházet ve velkém pouze koledníci s pomlázkami, ale i policisté, kteří budou ještě více než na dodržování silničních předpisů dohlížet na bezpečnost hlavy Čínské lidové republiky. Některá bezpečnostní opatření se přitom mohou dotknout i vás.

Jde o první návštěvu nejvyššího čínského představitele v historii České i Československé republiky. Následující dny tak bude Česko téměř k nepoznání. Bezpečnostní složky budou ve stejné pohotovosti jako při návštěvě amerického nebo ruského prezidenta.

První setkání prezidentů přitom překvapivě neproběhne na Pražském hradě ale na zámku v Lánech. "Je to přivítání někoho v blízkém přátelském prostředí, v domově Zemana," vysvětlil TV Nova Jindřich Forejt, šéf pražského hradního protokolu.

Pokud se chystáte do Prahy, počítejte s tím, že omezení bude platit pro městskou hromadnou dopravu i pro dopravu silniční, ale dokonce i pro lodní provoz na Vltavě. Zavřené zůstanou také některé lokality, veřejná prostranství či památky. V Česku budou během návštěvy prezidenta navíc rozšířené bezletové zóny.

Čínský prezident bude v České republice do úterý. Čeká ho nejen návštěva Lán a Pražského hradu, ale také uvítací ceremoniál s poctami, setkání s několika významnými vládními činiteli, návštěva Žofína či Strahovského kláštera. Z Prahy pak prezident odletí do USA.

Témata:  Praha návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy