reklama

Billboard s dalajlamou a Havlem nese v češtině a angličtině nápis: „Tady jsou doma tito pánové". Tibetský duchovní vůdce uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlamu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.

 

 

S radostí si dovolujeme oznámit, že v Praze budeme mít, po dobu návštěvy delegace z Číny, taky svůj billboard. :)

Zveřejnil(a) Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla dne 24. březen 2016

Spolku se nelíbí, že po dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny. „Jásající davy" mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem: „Vítejte v České republice" v češtině a čínštině, které se objevily po Praze.

Podle předsedy spolku Petra Dauše jsou zabrána nejen veřejná prostranství ale i veškeré plakátovací plochy, proto se rozhodl pro formu mobilního billboardu. Jeho vytvoření a umístění vyšlo asi na 15.000 korun.

Zábor pozemku pro umístění mobilního billboardu poskytla organizátorům Praha 6. Ta vyvěsila na své radnici tibetskou vlajku. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) umístění čínských vlajek a vítacích billboardů kritizoval.

Před čínskou ambasádou od dnešního rána také stojí v tichém protestu zhruba 15 aktivistů z Čínou zakázaného hnutí Falun Gong.