Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemanův rozhovor o Číně jde proti zahraniční politice Česka, sdělil Kalousek

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Slova českého prezidenta o vztahu mezi Českou republikou a Čínou pobouřila šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska. Podle něj jdou proti dlouhodobé zahraniční a bezpečnostní politice Česka.

Zeman poskytl čínské televizi rozhovor před dnešním příletem čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. „Je to nový začátek, protože mezi Čínou a bývalou vládou České republiky byly velmi špatné vztahy. Zdůrazňuji bývalou vládou, protože ta vláda velmi podléhala tlaku Spojených států a Evropské unie. Teď jsme znovu nezávislá země a formulujeme svou zahraniční politiku, která je založena na našich vlastních zájmech. Nevměšujeme se do zájmů žádné jiné země. A to je moje vysvětlení toho nového začátku," uvedl Zeman.

Kalousek považuje výrok za odpudivý. „ČR je součástí Evropské unie, tudíž EU není něco, co nás může tlačit zvenčí, USA je náš partner v rámci NATO. Výrok hlavy státu tak v podstatě odmítá dlouhodobou zahraniční a bezpečnostní politiku ČR," řekl dnes ČTK Kalousek.

„Podle Zemana byly minulé vlády příliš 'pod tlakem EU a USA'. Česká republika je ale členskou zemí Evropské unie, takže tvrzení, že na ni EU vyvíjí vnější tlak, je naprosto nesmyslné. Spojené státy jsou naším spojencem v rámci NATO. Prezident tak de facto odmítá dlouholetý azimut naší zahraniční a obranné politiky, která nám zajišťuje svobodu a bezpečí. Že je to Číňanům úplně fuk, dokazuje fakt, že nejrychleji rostl náš zahraniční obchod s Čínou za Karla Schwarzenberga (zdroj Eurostat). Nám ale odpudivé výroky českého prezidenta jedno být nesmějí, protože dělají ostudu nám všem," dodal předseda TOP 09 na sociálních sítích.

Už je zase všechno,jak má být.Evropská zas vypadá jako Leninova a nedáme se ovlivnit"vrahy z Wall Streetu".Ať žije Zeman,náš moudrý báťuška!

— Miroslav Kalousek (@kalousekm) 28. března 2016

 

Kalousek dnes po slovech Zemana hovořil o dvou kolejích české zahraniční politiky. Jednu podle něj personifikuje premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD), kteří přiměřeně respektují dlouholetý azimut české zahraniční politiky a spojenecké závazky. Druhý směr se pak podle něj kolej otáčí ke Kremlu a je "podlézavý autoritativním a nesvobodným režimům". Tuto větem pak prý zastupuje především prezident republiky, ke kterému se přidal první místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Slova hlavy státu odmítl i Nečas, který v době, na kterou Zeman narážel, vedl vládu. Podle něhož jeho vláda zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně. Zeman rozhovor týkající se česko-čínských vztahů poskytl před nadcházející návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

„Byla to vláda pod mým vedením, která zahájila obrat k více pragmatické politice ve vztahu k Číně," napsal dnes bývalý předseda vlády v textové zprávě ČTK. Zmínil dvojici svých setkání s čínským premiérem i projev na sjezdu Svazu průmyslu v září 2012. „Naše vztahy by měly být budovány na vzájemném respektu a nevměšování se do vnitřních záležitostí. Že na některé věci máme rozdílný názor, je logické, vycházíme z rozdílného systému hodnot. Ale cestou je dialog, nikoliv tomu druhému vnutit svůj pohled na svět," podotkl také expremiér.

Témata:  Miloš Zeman Miroslav Kalousek Petr Nečas

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy