reklama

Sklad číslo 16 explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince 2014. Při první explozi zahynuli dva lidé. Dobu ohledání obou epicenter výbuchů policie odhaduje na měsíce, možná se protáhne až do příštího roku.

Od začátku ohledání místa činu se ozvalo již téměř dvacet řízených explozí. "Během následujícího měsíce budou pracovníci Vojenských lesů a statků stavebně upravovat vnější oplocení kolem areálu muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích. Zmenšíme tím opět o několik desítek hektarů střežený bezpečnostní okruh a umožníme dalším majitelům pozemků jejich užívání v plném rozsahu. Důvodem zmenšení perimetru je dokončení povrchové i hloubkové asanace v západní části areálu u obce Lipová a v jihovýchodní části u obce Vrbětice," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V úterý odvezli policisté z Vrbětic více než tisíc kusů munice a jejích komponentů, které obsahují trhavinu, do Libavé. První tisícovku nalezenou v epicentru prvního předloňského výbuchu odvezli již na konci července, ohledání místa začalo o měsíc dříve. Přímo ve vrbětickém areálu se likviduje munice ve speciálně vytvořené trhací jámě.

O uplynulém víkendu nad bezletovou zónou vrbětického areálu přeletěla dvě letadla a jeden paragladista. "Muže s padákem policisté po přistání dohledali. Případ budou řešit jako přestupek. Přelet letadel policisté nadále prověřují ve spolupráci s pracovníky Úřadu pro civilní letectví," řekla Kozumplíková.