Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi vnímají Čínu jako mocnost

Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Česko vítá čínského prezidenta Si Ťin-pchinga (28. 3. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pching provází kontroverze. Aktivisté poukazují na nedodržování lidských práv v Číně či útlak Tibetu, další se pokoušeli vyvěsit místo čínských vlajek tibetské. Bezmála 60 procent Čechů se však domnívá, že komunistická Čína je mocnost jako každá jiná, což platí i o jejích investicích v Česku. 

Podle průzkumu agentury Median provedený pro Český rozhlas asi 32 procent Čechů čínské investice v Česku podle výzkumu vítá, stejnému podílu dotázaných naopak vadí. Zbytek respondentů buď nevěděl, nebo mu to bylo jedno. Průzkumu se účastnilo 1011 respondentů

S názorem, že Čínská lidová republika je mocnost jako každá jiná, a to včetně investic, se ztotožnilo 59 procent respondentů. Opačný postoj zaujal asi každý třetí.

Výzkumníci se také ptali, jestli by Češi byli pro omezení kritiky porušování lidských práv v Číně výměnou za udržení čínských investic. S utlumením kritiky by souhlasilo asi 28 procent dotázaných, proti se vyslovilo 64 procent respondentů.

Témata:  Češi Čína návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy