Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další krize v koalici? ČSSD a KDU chtějí omezit podnikání členů vlády, Babiš je proti

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Koalice je opět rozštěpená. ČSSD a KDU-ČSL podpoří ve Sněmovně přes nesouhlas hnutí ANO návrhy, které omezí podnikání členů vlády. Novináře o tom informoval místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. 

Hnutí ANO s navrženými úpravami nesouhlasí, podle něj míří na jeho předsedu a ministra financí Andreje Babiše, který vlastní skupinu Agrofert. „Bylo řečeno jasně ze strany našich koaličních partnerů, že podporují ty návrhy pana (Miroslava) Kalouska (TOP 09) a (Jana) Chvojky (ČSSD). Takzvaný 'lex Babiš' podle nás by měl omezit vstup do politiky lidem, kteří něco vlastní, kteří něco dosáhli v životě," uvedl Faltýnek.

Budoucí člen vlády, který by měl ve firmě aspoň dvě pětiny hlasovacích práv, by musel by podle Chvojkova návrhu do dvou měsíců po nástupu do kabinetu ve společnosti skončit. V případě porušení zákona by takový člen vlády ztratil ve firmě hlasovací práva a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc. Obdobný návrh podal i Martin Plíšek z TOP 09 vedené Kalouskem, předpokládá ovšem finanční postihy za porušení.

Pod podobnými sankcemi by Chvojkova úprava zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Pod Agrofert patří i mediální skupina Mafra. Plíškův návrh má zabránit tomu, aby společnosti, v nichž by drželi členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, dostávaly nenárokové dotace a investiční pobídky. Firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, by se podle Plíškova návrhu nesměly hlásit o veřejné zakázky.

Přestože mají koaliční strany diametrálně odlišné názory, není to podle Faltýnka důvod pro zánik současné vládní koalice. „Ekonomice se daří, daně se vybírají, takže já věřím tomu, že toto volební období dotáhneme úspěšně do konce," dodal.

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák i místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka potvrdili, že poslanci jejich stran podpoří návrhy. "Tady je opravdu zjevný střet zájmů, pokud člen vlády vlastní firmy, které berou veřejnou podporu, berou dotace," uvedl Jurečka. Návrhy podle něj nejsou o tom, aby úspěšní lidé nemohli do politiky, ale aby byla vymezena jasná pravidla pro příští volební období.

Témata:  Andrej Babiš Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy