Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skupina Ztohoven podle soudu nespáchala trestný čin. Zloba a ostrá slova na sebe nenechalala dlouho čekat

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Členové skupiny Ztohoven se vyvěšením rudých trenýrek nad Hradem nedopustili trestného činu. Rozhodl o tom pražský soud. To se ale mnohým nelíbí, žalobkyně se už proti verdiktu odvolala, a spokojený není ani Hrad. Ostrá slova ke kauze přidala také novinářka a poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová.

„Soud posvětil zneuctění státního symbolu, za který prolévali krev naši předci. Tak začíná totalita," reagoval na rozhodnutí soudu na sociálních sítích mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

„Když se jedno ho*no nebo Sto ho*en prochází po hradě ... tak z toho vyjde výtvor kreténů! Když se veliké černé ho*no může procházet po sídle presidenta, asi není problém, aby si Arab s kufrem plným dolarů odnesl například korunovační klenoty," spustila kvůli kauze trenýrek poslankyně.

Poukázala také na to, že kdyby k podobnému činu došlo v zahraničí, dopadlo by to úplně jinak. „Každému v této zemi je jasné, že kdyby vylezl na střechu bílého domu, zbývalo by mu max. tak pět vteřin života. Co je to za armádu (nejspíš příživníků), která nedokáže ochránit ani svého vrchního velitele? Vždyť od té doby, co si naposledy vystřelila (na Bílé hoře, nebo kdy to bylo?), už se mohla něco konečně naučit," spustila tvrdě Lorencová.

Svůj komentář doplnila starším textem Válka hovnařů, který napsal publicista Ondřej Neff. Novinář se v něm pozastavuje nad tím, do by se stalo, kdyby nějaká skupina Ztohoven vylezla na střechu Bílého domu, na Kreml nebo Elysejský palác a vyměnila vlajku s hvězdami a pruhy za červené trenýrky.

Připomíná, že prezidentská standarta je symbol státnosti, ať už na Hradě sedí kdokoli! „Navíc, Miloše Zemana nedosadily ani ruské, ani německé ani žádné jiné tanky, řádně ho zvolili občané ve svobodných volbách!" cituje politička Neffa.

To, že s ním část veřejnosti nesouhlasí a jeho politiku odsuzuje, podle něj neznamená, že kritika nemá mít nějaké meze. „Jsou to přinejmenším meze slušnosti a důstojnosti. Taky se nepůjdu vymočit do Svatovítské katedrály, protože mi není Dominik Duka po chuti. Čin skupiny Sto hoven – a od tohoto dne jsou pro mne vskutku hovnaři, přestože dobře vím, že se jmenují Ztohoven – mě pobouřil a zásadně ho odsuzuji," napsal ke kauze novinář. O Zemanovi si podle něj mohou lidé psát či malovat, co chtějí, ale na symboliku státu nesahat nemají.

Hnusné podle něj bylo i házení vajec na Zemana a na jeho hosty - prezidenty sousedních států. „Faktem je, že se k prezidentovi Václavu Klausovi dostal muž s pistolí v ruce a nasypal to do něj z bezprostřední blízkosti. Prezidentova ochranka si ani neškrtla a je z hlediska ochrany hlavy státu úplně jedno, zdali šlo o čtyřiačtyřicítku Magnum Desert Eaglea nebo o špuntovku. Faktem ale je, že už dva roky před tím ekologističtí extrémisté rajtovali po střeše Strakovy akademie, aniž jim v tom byly schopny bezpečnostní orgány zabránit," píše Neff.

Právě to mělo být podle něj varování. „Mělo to být upozornění, že s ochranou státních činitelů to není zcela v pořádku. Měla následovat de-bordelizace, de-kocourkizace, zkrátka, měla následovat profesionalizace bezpečnostního systému. Místo toho se stalo, že se hovnaři dostali v převlečení za kominíky až na střechu – se zavazadlem, ty obrovité trenýrky museli mít v nějakém batohu – a kutili tam dostatečně dlouho, aniž si jich kdo všiml.

Poukazuje na to, že je Evropa ve válce nestandardního typu. „V ní se nebude bojovat tanky a letadly, ale bojuje se propagandou, infiltrací a terorem. Navíc i současná imigrační krize není nic jiného, než mohutná a zatím vítězná ofenzíva této nestandardní války. Miloš Zeman je snad jediná hlava evropského státu, která v tomto konfliktu zastává naprosto jasné a čitelné stanovisko. Nemusíte být bezpečnostní analytik, abyste došli k závěru, že Miloš Zeman je muž zásadně ohrožený na životě. A jaká jsou fakta? Jeho ochrana připustí, aby se hovnaři špacírovali po střeše Hradu s batohem na zádech a kutili tam cosi. Když ti falešní kominíci jsou hovnaři, co musí být ti, kdo jim měli jejich kutění zatrhnout?" dodíví ve svém textu Neff.

Témata:  Ztohoven Ondřej Neff Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy