Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šokující odhalení BIS: V Česku hrozí teroristický útok Islámského státu

4. ledna 2014, Abú Bakr al-Bagdádí vyhlásil ve městě Fallúdža nový státní útvar, Islámský stát v Iráku a Levantě.
4. ledna 2014, Abú Bakr al-Bagdádí vyhlásil ve městě Fallúdža nový státní útvar, Islámský stát v Iráku a Levantě.
Foto: alarabiya.net

Praha - V Česku existuje potenciální hrozba teroristického útoku islamistických džihádistů. Ve své výroční zprávě to uvádí česká Bezpečnostní informační služba. V České republice v loňském roce pobývalo celkem sedm osob z islámského světa, kteří se chtěli připojit k teroristickým organizacím v Sýrii.

Loňský rok se nesl ve znamení dramatických událostí, které se negativně promítly do zhoršení bezpečnostní situace zemí EU, včetně České republiky. "Hlavními událostmi roku byly teroristické útoky v Paříži, které se spolu s veškerými souvisejícími okolnostmi staly hlavním impulsem pro práci všech spolupracujících zpravodajských služeb," píše se ve výroční zprávě za rok 2015, kterou BIS dnes zveřejnila.

Prověřování tisíců jmen radikálů vedlo ke zjištění, že v roce 2015 někteří z nich ČR využívali jako jednu z tranzitních zemí na cestě mezi Blízkým východem a západní Evropou. "V kontextu dalších informací je zřejmé, že i na území ČR existuje potenciální hrozba teroristického útoku islamistických džihádistů napojených na tzv. Islámský stát (IS), příp. na skupinu Džabha an Nusra (syrská odnož al Qá´idy)," připouští zpravodajská služba.

Témata:  Islámský stát BIS (Bezpečnostní informační služba ČR) Česko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy