Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schwarzenberg a Dienstbier chtějí Babišovu hlavu. Nelíbí se jim jeho výroky o Romech

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ministr financí Andrej Babiš si to pěkně zavařil. Ve čtvrtek navštívil Varnsdorf, kde mimo jiné promluvil i o Romech. Jeho slova citoval server Aktuálně.cz a byl z toho poprask. Podle citace z médií totiž šéf hnutí ANO zpochybnil romský holocaust. Na jeho hlavu se snáší vlna kritiky. Sám Babiš se ale brání, že jeho slova byla vytržena z kontextu.

V neformální debatě s místními vicepremiér prohlásil: „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali. To co píší v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam." Takto jeho výrok prezentovali reportéři Aktuálně.cz.

Ačkoliv se Babiš brání, že jeho slova byla vytržena z kontextu a na Facebooku se vše pokusil uvést na pravou míru, někteří politici mu to dávají pěkně „sežrat".

„Jestli pan ministr Babiš myslí ty věty, které byly zveřejněny, vážně, je to naprosto otřesné. Tábor v Letech byl strašný koncentrák a vím velmi dobře, co se tam dělo. Když se podívám na počet dětí i dospělých, kteří tam zahynuli, byli pohřbeni kdesi vedle v lese a ostatní přeživší byli odvezeni do Osvětimi, kde byli všichni zabiti, mluvit o Letech jako o pracovním táboru je bohapustá lež," pustil se do něj tvrdě někdejší ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Přiznává sice, že původně to byl protektorátní vládou plánovaný pracovní tábor, ve skutečnosti to však byl jeden z nejhorších koncentráků na českém území. „A bohužel to byli čeští četníci, kteří tento tábor vedli. Přiznejme si vlastní vinu. To nejmenší, co by pan Babiš měl udělat, je nikoliv vysvětlovat, nýbrž se hluboce omlouvat všem obětem a Romům v Čechách. Většina z těch lidí, kteří se tam dostali, zahynula, ať už tam, nebo v dalších koncentrácích. Všem těmto lidem i celé naší společnosti by se měl Andrej Babiš hluboce omluvit," vyzval ministra financí Schwarzenbeg.

Ten navíc taky dodal, že kdyby se to stalo v jiné zemi, politik, který taková slova vypustil, by ihned odešel z funkce. „V každé civilizované zemi by za tento výrok jakýkoliv ministr okamžitě rezignoval a vypadl by z vlády. Doufám, že si to pan premiér uvědomuje," dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka už pro Respekt Babišova slova odsoudil, doporučil mu, aby se do Let zajel podívat. Měl by se prý „zastydět, omluvit a už nešířit takové blbosti." O jeho konci ve funkci však nemluvil.

Babišova slova odsoudil i další sociální demokrat a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. „Zpochybňování holokaustu, ať židovského nebo romského, je naprosto nepřijatelné. Andrej Babiš by měl přesvědčivě vyvrátit autorství výroku nebo se omluvit a odejít ze všech politických funkcí," má jasno ministr.

Celé vyjádření Andreje Babiše: 

Právě tady čtu, co všichni sdílejí a co jsem prý řekl dnes ve Varnsdorfu. Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Redaktor by to musel napsat celé, doslova, všechno, co jsem říkal - ale na Aktuálně tomu věnovali jen fotogalerii s pár krátkými popisky.

Dovolte, abych to vysvětlil. Mluvil jsem se starousedlíky v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde sousedí s romskou komunitou. Navštívil jsem tamní romské domy - a to byl opravdu silný zážitek. Takovou špínu a nepořádek jsem nezažil. Nepoužívám politické floskule. A protože v dopoledních hodinách byli dospělí doma, tak jsem se ptal, proč nejsou v práci. Můj známý, majitel jedné české firmy, mi vyprávěl, že za komunismu Romové chodili do práce a taky mi říkal, že Lety byly pracovní tábor a od roku 1942 internační tábor. Nezpochybňuju hrůzy nacismu a druhé světové války, to by snad nikoho, kdo mě zná, nemohlo napadnout.

Já jsem dneska ve Varnsdorfu, asi neobratně, poukazoval hlavně na to, že dřív Romové pracovali, zatímco dnes jsem viděl dospělé i děti doma, místo aby byli v práci a ve škole. Pro mě, zvyklého pracovat, to byl šok.

Je to zároveň ostuda státu, protože 25 let situaci Romů ve Varnsdorfu neřeší. Kam šly peníze na jejich integraci? Proč stát nechává neustále vydělávat obchodníky s chudobou a nesnaží se vymáhat povinnou školní docházku, nemá víc asistentů, kteří by pracovali s romskou mládeží.

Tohle je to, co jsem chtěl říct a redaktor Aktuálně z toho vytrhnul z kontextu výrok, který i mě vyděsil tím, jak je naprosto šílený.

Témata:  Andrej Babiš Karel Schwarzenberg koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy