Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman žil v jiné zemi než já, diví se politik. Občanští demokraté se pustili do prezidenta

Petr Fiala
Petr Fiala
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha – Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou CCTV mimo jiné kritizoval někdejší vládu občanského demokrata Petra Nečase, která podle něj až příliš podléhala tlaku Evropské unie a Spojených států. Proti tomu se ale občanští demokraté ostře ohradili.

Europoslanec ODS Jan Zahradil na sociálních sítích poukazuje, že to nebyli občanští demokraté, kteří podléhali tlaku EU. „Za Klause, co přes veškeré spílání nevyvěsil vlajku EU a za Nečase, co přes veškeré plivání nepodepsal fiskální pakt a bankovní unii, jsme prý byli v područí EU. Kdežto za Zemana, co ji na Hradě devótně pověsil, chtěl nás v eurozóně v roce 2017 nebo za Sobotky, co záměrně alibisticky prohrál uprchlické kvóty, děláme nezávislou evropskou politiku. S těmahle řečma ať se jde pan prezident bodnout," vzkázal ostře hlavě státu Zahradil.

 

 

Za Klause, co přes veškeré spílání nevyvěsil vlajku EU a za Nečase, co přes veškeré plivání nepodepsal fiskální pakt a...

Zveřejnil(a) Jan Zahradil dne 29. březen 2016

Jeho stranický šéf to vidí podobně. „Miloš Zeman žil v jiné zemi než já. Cítil se závislý na USA a podléhající EU. Že nám to neřekl dříve - místo toho donedávna kritizoval Nečasovu vládu a svého předchůdce Václava Klause, že jsou málo pro evropskou integraci. Napravil to vyvěšením vlajky EU na Hradě. Teď 'prozřel'. Jaká vlajka tam bude viset teď?" rýpnul si do Zemana Petr Fiala.

Prezidentova slova podle něj mohou mít dopad na další dění, „Zpochybňovat a veřejně kritizovat dosavadní zahraničně politikou orientaci České republiky ze strany hlavy státu povede k jedinému: znejistění spojenců a ztráty respektu u všech," varuje na sociálních sítích předseda ODS.

„Levicové překrucování skutečnosti nezná mezí. Zahraniční politika pravicových vlád byla nezávislá a odpovědná, ale hlavně byla srozumitelná. Nikomu nepodléhala, v EU jsme byli schopni hájit zájmy ČR mnohem lépe než Sobotkova vláda," píše Fiala s tím, že současná zahraniční politika prezidenta Zemana a premiéra Sobotky srozumitelná není.

„A v čem jsme podléhali USA? Kam na to pan prezident chodí? Vysvětlení je jediné: místo euroatlantické spolupráce nás chce posunout k východu, ke kterému se pravě on chová submisivně, abych použil jeho slova. To ale není žádný rozumný zahraničně politický ani bezpečnostní koncept. Rozvíjet ekonomické vztahy s Čínou je správné, kvůli tomu ale nesmíme padat na kolena a popírat hodnoty, které jsme dosud vyznávali," dodává rázně šéf ODS.

Témata:  Miloš Zeman Jan Zahradil Petr Fiala

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy