reklama

V komisi podle rozhodnutí výboru usedne jeho místopředseda Karel Fiedler (Řád národa, dříve Úsvit). Novým náměstkem pro pátrání se od čtvrtka stal bývalý šéf policejního protimafiánského útvaru Robert Šlachta, musí ale ještě projít výběrovým řízením.

Šlachta odešel na konci června od policie, protože nesouhlasil s reorganizací, při níž se jím vedený Útvar pro odhalování organizovaného zločinu sloučil s protikorupční policií do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

„Vzhledem k tomu, že část poslanců shledala postup ministerstva financí v této věci jako nestandardní, byl přijat návrh, aby ve výběrové komisi, která bude posuzovat uchazeče na tuto pozici, zasedl také zástupce sněmovního rozpočtového výboru," uvedl předseda výboru Václav Votava (ČSSD). Návrh na vyslání zástupce z řad poslanců vznesl právě Fiedler.

Právě Fiedler mimo jiné uvedl, že podle jeho dojmu Šlachta nesplňuje všechny nároky. Podle ministerstva financí je Šlachtův nástup k celníkům v souladu se zákonem. Výběrové řízení je podle úřadu vypsáno už od prosince, zatím se ale nikdo nepřihlásil.