Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemocnici Na Homolce hrozí další pokuty, už zaplatila 58 milionů

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nemocnice Na Homolce musela už zaplatit pokuty 58 milionů, které souvisejí s kauzou nyní trestně stíhaného exředitele Vladimíra Dbalého. To však zdaleka nebude konečné číslo.

Nemocnice Na Homolce na začátku srpna uspěla s odvoláním proti třímiliardové pokutě, vyměřené loni Finančním úřadem pro hlavní město Prahu za porušení rozpočtové kázně v letech 2011 až 2013.

Podle současného ředitele nemocnice Ivana Olivy jí ale hrozí další sankce. "Ta hrozba aktuální je ve výši 45 milionů. Hrozí za různé služby, které (v nemocnici) probíhaly v letech 2011 až 2013, to znamená externí dodávky interního auditu, administrativní vícepráce a další," řekl Oliva v České televizi.

Kontroloři zjistili, že nemocnice v letech 2011 až 2013 nakupovala zdravotnický materiál, pomůcky a léčiva prostřednictvím své dceřiné společnosti Holte Medical, a. s., tedy mimo režim zákona o veřejných zakázkách.

Nemocnice chce dceřiné společnosti zrušit. Dne 1. srpna vstoupila do likvidace dceřiná společnost Holte, s. r. o., a druhá dceřiná společnost, Holte Medical, a. s., vstoupí do likvidace podle Olivy pravděpodobně na začátku roku. Očekává, že proces likvidace bude trvat rok až dva.

Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Přes společnost Holte Medical pořídila materiál a léky za 3,35 miliardy korun, marže dceřiné firmy přesáhla 295 milionů korun. O případu tehdejšího ředitele nemocnice Dbalého soud dosud nerozhodl.

Témata:  Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý zdravotnictví

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy