Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šabatová: MMR neodškodňuje za dlouhé řízení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) odmítá poskytovat odškodnění za nemajetkovou újmu způsobenou například nesprávným úředním postupem, tvrdé ombudsmanka Anna Šabatová. Její zprávou se bude v pondělí zabývat vláda.

Šabatová uvedla, že od začátku ledna 2010 do června 2015 ministerstvo obdrželo 250 žádostí o odškodnění, ani v jednom případě ale neshledalo nárok jako důvodný. Podle ombudsmanky 75 žadatelů ministerstvo zažalovalo a v deseti případech soud majetkovou újmu dotyčným už přiznal. O řadě žalob ještě nebylo rozhodnuto.

Konkrétní stěžovatelce podle Šabatové ministerstvo nepřiznalo odškodnění za nemajetkovou újmu, přestože se její řízení o odstranění, případně dodatečné povolení stavby u stavebních úřadů táhne deset let.

"Ochránkyně o tom jednala s ministryní i jejími náměstky, ale nepodařilo se je přimět, aby od této nezákonné praxe upustili," uvedla Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmanky.

Podle mluvčí ministerstva Veroniky Vároši je vždy nutné individuálně posoudit každý případ. "Ministerstvo pro místní rozvoj musí k vydávání veřejných prostředků přistupovat v souladu s platnou právní úpravou a s péčí řádného hospodáře," sdělila Vároši.

Témata:  Anna Šabatová Ministerstvo pro místní rozvoj odškodnění

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy