Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Musím si prát spodky, je to strašný, jsem v šoku. Dalík popisuje první dny ve vězení

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Česká televize

Praha - Lobbista Marek Dalík, kdysi jedna z nemocnějších zákulisních postav české politické scény, má za sebou už tři noci ve vězení. Kromě toho, že je před někdejším nejbližším spolupracovníkem a přítelem expremiéra Topolánka neradostná vidina několikaleté ztráty svobody, teď zažívá, podle zkušeností bývalých vězňů ruzyňské věznice, peklo. První dny za mřížemi jsou totiž vůbec ty nejhorší.

Na vřelé přivítání si Marek Dalík rozhodně nemohl stěžovat. Ostatně na pozornost byl zvyklý dlouhá léta. Jenže tu třeba od krásných žen a mocných byznysmenů vystřídal zájem lidí, od kterých to odsouzeného s nálepkou VIP určitě netěšilo.

Podle bývalého vězně z Ruzyně právě v těchto hodinách Dalík zažívá na nástupním oddělení hororové chvíle "Tam je třeba 8-10 lidí, což je strašný. Je v takovým šoku, tam máte rozbitý stěny, záchod bez dveří, světlo tam nefunguje, je tam špína," popisuje bývalý vězeň nástupní oddělení.

Po prvních dnech na nástupním oddělení pak ale čekají na Marka Dalíka už jen světlé zítřky "Pokoje jsou po dvou. Je tam kulturní místnost, tam máte televizi a DVD," popisuje vězeň.

A co si mohl Dalík do věznice přinést? "Může u sebe mít hygienické potřeby, psací potřeby, knihy, tiskoviny a spodní prádlo," vypočítává mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová. Spodní prádlo si musí každý odsouzený sám vyprat. Dalík to ale nebude mít tak náročné jako třeba děti na táborech. Vězni mají na oddílech k dispozici pračku a sušáky.

Dalík bude ve vězení nejspíš také pracovat - mohlo by to být například v kuchyni, ale vzhledem k humanitnímu vzdělání politologa je nasnadě, že manuálně to nebude. "Pan Dalík může klidně dělat knihovníka, takže v knihovně prosedí celej trest," myslí si další bývalý vězeň.

Marek Dalík se na vězení připravoval dlouho. Původně působil ve čtyřech společnostech, během trestního řízení je opustil - tu nejznámější převedl na podnikatele, který pochází ze Slovenska. Na dveřích domu, kde firma údajně sídlí, ale není jméno společnosti vyznačeno.

Témata:  Marek Dalík věznice

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy