reklama

"Zpráva o otevření takzvaného Zastupitelského centra takzvané Doněcké lidové republiky v Ostravě za účasti poslance Parlamentu České republiky je dalším neuvěřitelným znevěrohodněním fungování českého státu, jeho demokraticky zvolených institucí a porušením českých mezinárodních závazků a narušením přátelských vztahů s Ukrajinou," píše Chromý v dopise a dodává: "Nelze se v této souvislosti spokojit s nedostatečným vyjádřením českého Ministerstva zahraničních věcí a jeho sdělením, „...že požádá Krajský soud v Ostravě, aby zrušil spolek, který stojí za vznikem doněckého zastupitelského centra"."

Podle něj je na místě vyvodit politickou odpovědnost za konání příslušného orgánu, který rozhodl o povolení otevření tohoto nelegitimního Zastupitelského centra tzv. DLR v jurisdikci Moravskoslezského kraje a nynějšího hejtmana, pana Miroslava Nováka a primátora Statutárního města Ostravy Tomáše Macury.

"Jako občan České republiky jsem se v této věci obracel na příslušné odbory MZV ČR a ministerstva vnitra ČR již 7. 7. 2016. Požadoval jsem, když se objevila první informace na jednom z webů, který jsem považoval za dezinformační, jaké kroky byly učiněny, aby šíření této dezinformace bylo označené za protiprávní. MZV ČR odpovědělo, že „nemůže reagovat na každý článek, který je zveřejněn na obskurním webu, navíc na webu s SK doménou". Ministerstvo vnitra neodpovědělo vůbec. A jak se nyní ukazuje, nekonalo a neučinilo takové kroky, aby této proti ukrajinské provokaci, ostudně zhoršující pověst a prestiž České republiky, předešlo. A to přesto, že MZV ČR se zpožděním několika dnů nakonec v červenci tohoto roku oficiálně reagovalo a označilo celou záležitost takzvaného Zastupitelského centra DLR za de iure vyloučenou, protože existenci takzvané DLR Česká republika neuznává," podotkl.

"V neposlední řadě je nutné nejen zastavit protiprávní činnost tohoto takzvaného Zastupitelského centra, ale zároveň se omluvit Ukrajinské republice nótou ministerstva zahraničních věcí České republiky adresované ministerstvu zahraničních věcí Ukrajinské republiky. Vážený pane premiére, považujte tento emailový dopis za otevřený. K mé lítosti a neskrývanému rozhořčení mne k tomuto neformálnímu kroku vede neschopnost orgánů státu, potažmo absence politické odpovědnosti a rozhodnosti jejich politických představitelů čelit, bohužel, ne první a poslední provokační akci toho druhu, navíc provedenou pod záštitou státních orgánů. Postupuji jej dalším níže uvedeným orgánům a institucím a dotčeným osobám," dodal.

V Ostravě bylo ve čtvrtek otevřeno zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky. To se ale nelíbí řadě Čechů i některým politikům. Proti otevření centra demonstrovala desítka aktivistů ze skupiny Kaputin. "Je to velká akce ruské propagandy a divadýlko. Když se tady zakládají konzuláty neexistujících zemí, které vznikly z násilí a okupací, když se to tady oslavuje a ještě se k tomu zvou čeští poslanci a nereaguje se na to, tak tady opravdu selhává český stát a demokratické řízení," řekl ČTK jeden z protestujících Otakar van Gemund.

Proti otevření zastupitelského centra Doněcké lidové republiky v České republice se ozvalo i české ministerstvo zahraničí. "Samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR žádnou diplomatickou misi ani konzulární úřad, protože tato entita není státem, ČR ji za stát neuznává a nemá s ní tak navázány diplomatické styky," uvedlo už dříve ministerstvo.

"Pokládám to za neuvěřitelnou drzost a provokaci. Jelikož Ukrajina bojuje proti Putinově armádě a proruským separatistům v protiteroristické operaci, jsou zástupci takzvané DLR zločinci a teroristé," naštval se už dříve šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj hrozí, že se Česká republika ztrapní před celým světem.