Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dienstbier: Vláda preferuje odkoupení vepřína v Letech na Písecku

Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vláda preferuje vykoupení vepřína, který stojí na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech na Písecku. Na tiskové konferenci během dnešního jednání vlády to řekl novinářům ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Důležitý je ale názor jeho majitelů, s nimiž se podle ministra od loňského ledna vedlo pět jednání.

Kabinet dnes na Dienstbierovu žádost odtajnil své březnové usnesení, ve kterém mimo jiné potvrdil své odhodlání ukončit provoz velkovýkrmny na pietním místě. Dienstbier zdůraznil, že se problematice tábora věnoval už od svého nástupu do funkce.

Jednání se zástupci majitele vepřína označil Dienstbier za korektní a složitá. "To neznamená automaticky, že povedou k úspěšnému konci. Ale zájem vlády je velmi seriózní," řekl Dientsbier novinářům. Jednání jsou podle něj citlivá kvůli veřejnému zájmu, aby podnik na místě nebyl, ale i kvůli ekonomickým zájmům majitelů.

Majitelé vepřína podle Dienstbiera upřednostňují variantu, podle které by kabinet zajistil výstavbu podobného zařízení v podobné lokalitě. "Vláda by preferovala přímé vykoupení nemovitostí," připustil Dienstbier. Ministr kultury, který se s Dienstbierem na jednáních podílí, už v srpnu řekl, že vláda je blízko k dohodě o odkoupení vepřína. Záležitost by se mohla vyřídit do konce stávajícího volebního období, což je v říjnu 2017.

Kabinet se dnes podle Dienstbiera zabýval jen odtajněním svého březnového usnesení, a ne vyjádřením vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), který minulý týden ve Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že byly Lety koncentračním táborem. Babiš se za výrok později omluvil a místo chce v úterý navštívit.

Dienstbiera a jeho stranickou kolegyni ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou pobouřily i výroky Babiše o situaci v sociálně vyloučených lokalitách. Dienstbier dnes řekl, že Babišovo ministerstvo financí blokuje 9,9 milionu korun na terénní práci. "Věřím, že tato jeho zkušenost povede k mnohem vstřícnějšímu řešení sociálního vyloučení," uvedl Dientsbier.

Tábor v Letech vznikl jako pracovní tábor, později ale sloužil za druhé světové války k internaci Romů, které německý nacistický režim postavil na úroveň Židů. Stejně jako Židé tak byli Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Témata:  vláda Jiří ml. Dienstbier koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy