Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha nejvíce čerpá peněz na školství, nejméně peněz jde na velké projekty

Pražské zastupitelstvo
Pražské zastupitelstvo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Praha do poloviny roku vyčerpala největší díl peněz přidělených na investice do školství. Do července jich bylo využito více než 40 procent.

Naopak nejhůř čerpá hlavní město na velké projekty na stavbu kolektorů, budování parků nebo opravy náměstí. Málo peněz bylo využito také na IT. Vyplývá to z rozboru čerpání rozpočtu investičních akcí, který má ČTK k dispozici. Město podle něj vydalo na investice zhruba 2,5 miliardy, ačkoli počítalo s 12,71 miliardy korun.

Z většiny rozpočtových kapitol je vyčerpáno mezi 20 a 30 procenty, například kapitola Rozvoj obce ale utratila jen asi 3,5 procenta. Podle náměstkyně primátorky Evy Kislingerové (ANO) byly projekty často nepřipravené, proto některé nebyly schválené radou. Novinářům to dnes řekla na tiskové konferenci.

"Těžko kritizovat čerpání, když jsou ještě čtyři měsíce do konce roku," řekla ČTK radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice), které má většinu kapitoly Rozvoj obce na starosti. Podle ní jsou důvody, proč peníze zatím nebyly čerpané, různé. "Jsou to projekty náročné na přípravu. Předpokládali jsme, že to půjde rychleji," uvedla.

U některých se podle Plamínkové nedaří vykupovat pozemky, další projekty se předělávají, aby byly levnější, jiné zdržují výběrová řízení na dodavatele. Například u kolektoru Hlávkův most se firma vybírala skoro rok.

"Hodně projektů mi neschvalují kolegové z rady. I paní náměstkyně Kislingerová," dodala Plamínková. Město se tak podle ní snaží nevyčerpané peníze využít třeba na projekty, které mají už připravené městské části.

Témata:  Praha peníze pražské zastupitelstvo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy