reklama

Předseda hnutí Miroslav Lidinský novinářům řekl, že kabinet jde proti svým tvrzením, že odmítá přijímat migranty. "Vláda přiznala, že očekává příliv 6000 uprchlíků," tvrdí Lidinský.

Odůvodnění zakázky na poskytovatele integračních služeb bylo schváleno i přes původně nesouhlasný postoj ministrů hnutí ANO. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se podivil nad částkou i nad množstvím uprchlíků, o nichž ministerstvo vnitra předpokládá, že v ČR v příštích třech letech požádá o azyl.

V Česku od letoška funguje nový Státní integrační program, který má pomáhat uprchlíkům. Integrace má dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Druhou fází je integrace v obcích zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb, který využívá nabídky zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů. Předpokládaná hodnota zakázky je 173,5 milionu korun ročně.

Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo o 369 meziročně více. Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny, Sýrie, Kuby a Vietnamu. V drtivé většině tak nešlo o národy vyznávající islám.