Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Sněmovně to vřelo. Babiš se distancoval od výroku o Letech

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dnes ve Sněmovně opět distancoval od kritizovaného výroku o romském koncentračním táboře v Letech. Ačkoli záležitost pokládá za pseudoaféru, mluvil se.

"Omlouvám se za věc, kterou jsem nikdy takhle neřekl, a distancuji se od toho," uvedl Babiš, ovšem až ve svém druhém vystoupení k tématu.

Záležitost vznesl na plénu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Za nepřijatelný a pobuřující označil "obdivný a pochvalný tón" k tehdejší praktice. Kalousek chtěl, aby Sněmovna výrok odsoudila.

Babiš v prvním vystoupení kritiku odmítl. Omluvu za slova, že tábor v Letech nebyl koncentrační, ale poslanci neslyšeli. Ministr financí jen poukázal na svá dřívější slova, že se omlouvá těm, kterých se mohl dotknout. "Interpretoval jsem slova člověka, který řekl, že tábor vznikl jako pracovní," vysvětloval Babiš.

Nad jeho řečí se pozastavil předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), který ale poslance žádal, aby v debatě nepokračovali. Hamáček čekal, že Babiš vystoupí a omluví se. "Ve vystoupení pana ministra jsem nic takového nezaznamenal," podotkl. Obrázek by si podle něho měli udělat voliči. Předseda klubu KDU-ČSL Jiří Mihola řekl, že Babišův postoj měl zaznít "jasně, v několika větách a chlapsky".

Po těchto reakcích předseda hnutí ANO, jenž dnes ráno v Letech uctil památku romských obětí, znovu vystoupil a za formulaci výroku se omluvil a distancoval se o něj.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky koncentrační tábor Lety

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy