Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrt chlapce (†14) na koupališti: Šlo o náhodu? Nové informace

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Policie už zjistila, jak se mohl dostat čtrnáctiletý chlapec do odtokového potrubí na atrakci divoká řeka v libereckém bazénu, kde následně zemřel. Přesto dál shání svědky, kteří by mohli tento smutný případ blíže objasnit. Přátelé i rodina malého Adámka truchlí, s chlapcem se naposledy rozloučí v pátek.

Až na kousky vylámaných dlaždic, které lidé nosili plavčíkovi, nic nenasvědčovalo tomu, že by se otvor o průměru asi 500 milimetrů mohl stát smrtelnou pastí. Kriminalisté si tak dlouho lámali hlavu nad tím, jak se mohl čtrnáctiletý chlapec do odtokového potrubí chráněného nerezovým pletivem dostat.

Liberecký bazén tvrdí, že kontroly zařízení se provádějí každých 14 dní. Divoká řeka se vypustí a plavčík prohlédne vše uvnitř. Letos v květnu tam proběhla velká oprava, při níž bylo pletivo na odtoku sejmuto a opraveno. Od té doby se prý udělalo osm kontrol, které žádné poškození neprokázaly.

Nyní ale na povrch vyplývají nové skutečnosti. "V květnu probíhalo přetěsnění a udržovací práce. I ta mřížka byla osazená jako v předchozím období a se stejnou péčí a kvalitou. Byla vsazená do lepidla, překachličkovaná. Nebylo možno, aby se sama, bez něčí pomoci oddělila od podkladu. Síly, který ji prostě mohly oddělit, tak musely jít proti tahu čerpadla," prozradil jednatel firmy provádějící práce.Pletivo tedy někdo odtrhl. A to patrně v den, kdy se neštěstí stalo. Ukazují na to právě nalezené úlomky zdiva a obkladů.

"Podle mě to byla souhra všech nešťastných náhod, které se mohly stát. Nemá se tam potápět, utrhlá mřížka nějakým návštěvníkem a zrovna v inkriminovanou dobu se tam ten chlapec nachomýtne," řekl TV Nova Pavel Košnar z Asociace bazénů a saun ČR.

Pohřeb 14ti letého chlapce se uskuteční v pátek odpoledne v ruprechtickém kostele. Na vstupu do plaveckého areálu to oznámili jeho blízcí.

Policie nyní hledá další svědky, kteří byli v sobotu odpoledne v bazénu, aby se policii přihlásili na linku 158. "Mohou přijít i osobně a kontaktovat policii," podotkla policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Témata:  koupání koupaliště Liberec

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy