Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sestra Čecha, který zemřel na Novém Zélandu: Asi to tak mělo být

Pavlína Pížová
Pavlína Pížová
Foto: Facebook

Praha - Mladý pár se na konci července vydal na nebezpečnou cestu do novozélandských hor. Mladého Čecha stál výlet život - spadl z útesu, když se ve špatném počasí ztratili. Pavlína Pížová viděla svého partnera Ondřeje P. naposledy vydechnout. Ondřej byl vášnivý cestovatel, ale také skvělý syn, bratr a kamarád. Jeho sestra se svěřila, jak moc jí bude chybět.

"Byl to ten nejlepší brácha, kterého jsem měla tu čest mít, i když bohužel pouze 27 let," popsala pro TV Nova sestra Ondřeje, Veronika.

Ondřej P. začátkem tohoto roku úspěšně dokončil magisterská studia na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde studoval obor anglický jazyk a občanská výchova. "Učit nikdy nezačal a svět tak přišel o určitě 'velkého a nadaného učitele'. Pár dní po poslední státnici odjel s Pavlínkou na Nový Zéland. Pracovat a cestovat," napsala nešťastná sestra.

Ondřej byl podle slov sestry velký sportovec a je jen málo sportů, které nikdy nevyzkoušel. Kromě běhu jezdil například na horském kole a freeboardu, na vysoké škole si přivydělával jako instruktor spiningu a dělal také instruktora zimních sportů.

"V poslední době se samozřejmě věnoval horlivě a s vášní lezení - lezl v oblíbených a téměř 'domácích' Adršpašských skalách, ale lézt jezdil s kamarády i do zahraničí - Španělsko, Itálie, Turecko, Německo...hory miloval, ať už v zimě nebo v létě," vzpomíná Veronika.

Byl nadaný i v hudbě, kterou měl moc rád. "Jako malý hrál na bicí, později na trubku, sám se učil na kytaru," svěřila jeho sestra, podle které byl její bratr také velmi empatický, měl rád děti a věnoval se žurnalistice.

"Za svůj (bohužel tak krátký) život toho zažil neskutečně mnoho a určitě toho ještě spoustu zažít chtěl, ale osud tomu nepřál a z Nového Zélandu se již živý nevrátí. Asi to tak mělo být, život měl určitě krásný a plný lásky, ať už od rodiny či přátel. Věřím, že každý na něj bude vzpomínat v dobrém," uzavřela jeho sestra.

Na Ondřeje vzpomínají i jeho kamarádi: "Ondra měl veselou a živou povahu. Je to strašná tragédie a hrozná shoda nepříznivých okolností. Vždycky si mě dobíral, když jsem se nedostatečně jistil ve velkých výškách. Nemůžu tomu pořád uvěřit. Čím si prošla Pavlína si ani nechci představovat. Posílám tam nahoru přání, ať odpočíváš v pokoji Ondro," loučí se se svým kamarádem Zdeněk.

Pavlína Pížová čekala u těla Ondry dva dny. Nakonec se vydala na cestu. Na odlehlé turistické stezce u jezera Mackenzie narazila na opuštěnou chatu, která příležitostně slouží správcům turistické stezky. V ní strávila měsíc, než ji konečně zachránili.

Velký podíl na tom má česká konzultantka Vlaďka Kennett, která si na Facebooku všimla, že po Pavlíně se shání bezradní příbuzní žijící v Česku. Zalarmovala novozélandské policisty, kteří se zmizelým turistům dostali na stopu poté, co objevili jejich auto nedaleko vstupu na stezku.

Témata:  úmrtí Čechů v zahraničí Nový Zéland Pavlína Pížová

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy