Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sněmovna rozhodla: Úřady vás budou moci doma kontrolovat

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Sněmovna dnes navzdory kritice ohledně prolomení domovní svobody schválila novelu zákona o ochraně ovzduší. Úřady tak nejspíš dostanou pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Pravicová opozice už pohrozila, že normu napadne u Ústavního soudu.

Pro normu hlasovalo 115 ze 178 přítomných poslanců, zejména z řad ČSSD, ANO a KSČM. Proti jich bylo 48. Novelu musí ještě schválit Senát a podepsat prezident.

Fyzická kontrola kotle v domácnosti by byla podle předlohy až krajním řešením. Norma předpokládá, že prověrka by mohla přijít, pokud se důvodné podezření na porušení zákona objeví opakovaně. Úředníci budou muset majitele nejprve písemně vyzvat, aby zjednal nápravu s informací, co v opačném případě může nastat.

"Nově navrhované ustanovení není protiústavní," zdůraznil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Slušným lidem podle něho nic nehrozí. Nová pravomoc má zamezit spalování různého odpadu, což je zakázáno, ale neexistuje proti tomu žádná obrana, uvedl ministr. "Nepřijde komando, které bude vykopávat dveře," podotkl Václav Zemek (ČSSD).

Proti nové pravomoci protestovali zejména poslanci opoziční ODS a TOP 09 a vládní KDU-ČSL. "Opatření se může zneužívat v sousedských sporech," řekl lidovecký poslanec Jiří Junek. Podle Michala Kučery (TOP 09) jde o jeden z dalších kroků k omezování osobní svobody obyvatel a o nejhorší možné řešení problému. "Proč tam není soudní příkaz?" tázal se.

Prověrky by měl zákon umožnit od příštího roku. Lidem, kteří by pracovníky kontroly domů nepustili, by hrozil postih až 50.000 korun. Poslanec ODS Jan Zahradník varoval před tím, že jen přibude neplatičů postihů i práce pro exekutory.

Předloha také zakotví pravidla pro uznávání zahraničních plaket pro vjezd automobilů do nízkoemisních zón. Žádné zóny zatím ale v Česku vyhlášeny nebyly.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony ekologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy