reklama

Poslanci by mohli po dnešním druhém čtení rozhodnout o normě v říjnu. Změnu zákona o pomoci v hmotné nouzi navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli tomu, aby mohlo zrušit problematické ustanovení o souhlasu obce s vyplácením dávek na bydlení.

Někteří poslanci chtějí určitou pravomoc obcím nechat. Vladislav Vilímec (ODS) navrhl, aby obec mohla úřadu práce sdělit lokality s "koncentrací sociálně nežádoucích jevů". Mohla by doporučit nejvyšší počet osob, které by měly v tomto území doplatek dostávat. Úřad by musel stanovisko obce zohlednit.

Obdobným směrem jde pozměňovací návrh Jany Pastuchové (ANO), podle kterého by obce nedávaly k poskytnutí dávky souhlas, ale žadatelům by písemně doporučovaly další postup. Doporučení by mělo být jedním z podkladů, na jejichž základě úřad práce o dávce rozhoduje.

Poslankyně ANO navrhla taky vyškrtnutí pasáže, podle níž by se mohla zvýšit až o 300 korun částka na živobytí lidem, kteří prokážou, že mají zvýšené náklady spojené s hledáním zaměstnání nebo s výkonem veřejné služby. Chce rovněž, aby část příspěvku na živobytí mohly úřady vyplácet lidem poukázkami na nákup zboží.

Vládní novela předpokládá, že doplatek se sníží z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení na maximálně 80 procent.