Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pacienti, zbystřete: V Česku dochází některé životně důležité léky

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Jeden z astmatiků upozornil, že v lékárnách chybí Berotec. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv si ho může objednat v zahraničí, jenže jak zjistila televize Prima, není to zase až tak jednoduché a může to vyjít pěkně draho.

V zahraničí ale lék k dostání je. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se tak k léku můžete dostat.

„Pokud k léčbě nelze použít jiný, v České republice dostupný a registrovaný léčivý přípravek, může lékař předepsat i lék neregistrovaný. Tuto skutečnost vyznačí na receptu a lékárna poté objedná ze zahraničí," řekla televizi Prima Hana Pavlíčková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Pan Dvořák se tak zaradoval a okamžitě si chtěl lék ze zahraničí objednat, jenže narazil.

„Lékárna mi řekla, že když mi ten lék pan doktor napíše, může ho objednat, ale že si ho celý zaplatím a ten doplatek na ten lék je asi 2.500Kč možná i více," řekl televizi Prima pacient.

„Když pacient si objedná lék ze zahraničí, tak dostane ten lék opravdu za výrazně vyšší cenu a celá řada firem odsud dnes odchází a stahuje svoje léky, protože se jim tady cenově nevyplatí ty léky sem vozit," řekl televizi Prima praktický lékař.

„Společnost Boehringer Ingelheim ukončila dodávky léčivého přípravku Berotec N k 1. lednu 2016 s ohledem na jeho vysoké výrobní náklady a současně jeho velmi nízkou cenu na českém trhu," řekl televizi Prima Andrej Bosanac, mediální zástupce Boehringer Ingelheim.

„Vím, že to bylo kolem 130kč v roce 2002 a nyní v roce 2016 je to 85Kč a z toho důvodu vlastně došlo ke stažení. Tady si politici tleskají, jak ekonomika stoupá, ale cena léku jde dolů, důsledek je to, že tady ty léky nemáme," řekl praktický lékař.

Ale co teď má pan Dvořák dělat? „Pojišťovna mě nabízí léky, které jsou tady podobné a že si na ten lék musím zvyknout," řekl pacient.

„U pacientů s astmatem nemáme k dispozici přesnou kopi, takže hledáme alternativy, ale ty mnohdy těm pacientům nevyhovují," řekl praktický lékař.

Pan Dvořák tak má smůlu, protože nemá peníze na to, aby si lék objednal ze zahraničí, nezbývá mu tak nic jiného než být teď nějakou chvíli pokusným králíkem a doufat, že některý z podobných léků mu bude vyhovovat.

Témata:  léky pacienti nemoc

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.