Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko podepsalo přes třicet obchodních dohod s Čínou.

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Účastníci ekonomického fóra na pražském Žofíně podepsali dnes za účasti prezidentů Česka a Číny na 30 obchodních dohod v nejrůznějších oblastech. Jedna z nich se týká i analytické spolupráce na přípravách kanálu Dunaj-Odra-Labe, uvedl český prezident Miloše Zeman. Dohody s čínskými firmami z české strany podepsaly například Škoda Auto, ČEZ, skupina J&T, Česká exportní banka nebo Český Aeroholding.

"Politici mají podnikatelům otevřít dveře. Ten podnikatel, který otevřenými dveřmi nedokáže vstoupit, nestojí za to, abychom se jím dále zabývali. Vstoupit musíte sami. Děkuji všem, kdo dokázali vstoupit, což dokážou právě připravené a dohodnuté smlouvy," řekl před podpisem dohod Zeman. Na Žofíně se dnes podle něj sešlo 30 nejúspěšnějších čínských a stejný počet nejúspěšnějších českých podnikatelů.

Zeman také zopakoval, že objem čínských investic v Česku dosáhne letos 95 miliard korun. Uvedl, že i politici mají své sny a tím jeho je vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe. Vítá proto předběžný zájem čínských firem na spolupráci na tomto projektu.

Další dohody se týkají energetiky, finančnictví, automobilového průmyslu nebo cestovního ruchu. Mezi podepsanými je i dohoda o rekonstrukci a nákupu fotbalového stadionu Eden.

Témata:  ekonomika návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy