Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozsudek v kauze Opencard může ohrozit demokracii, říká Svoboda

Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Bohuslav Svoboda na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS) v reakci na dnešní rozsudek v kauze Opencard uvedl, že verdikt je vzkazem pro všechny komunální politiky a může ohrozit demokracii v Česku. Trest ostře odmítla také ODS.

Proti rozhodnutí o své vině i proti uložení 2,5letého podmíněného trestu se Svoboda na místě odvolal. O tom, zda Svoboda s dalšími třemi radními skutečně neoprávněně zvýhodnil firmu Haguess, tak bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

"Tak to prostě nejde, tady skončí demokracie v této zemi. Víte dobře, že jsem sám požádal Sněmovnu, aby mě vydala. Já toho nelituju, já jsem si myslel, že to ukáže, že v této zemi je spravedlnost. Dámy a pánové, máme ještě pořád hodně proti čemu bojovat. Hodně, až moc," řekl.

Upozornil, že soudní senát potrestal jeho a další čtyři obžalované, ačkoliv zároveň připustil, že nic neudělali a nic tím nezískali. Svoboda už ve své dřívější výpovědi zdůraznil, že postup radních ohledně nových smluv s firmou vlastnící práva ke kartě opencard posvětil právník. Smlouvy prý navíc bylo nutné schválit, aby se Praha nemusela vrátit k papírovým jízdenkám.

První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že ze Svobodova odsouzení je v šoku. "Komunální politici začínají být trestáni za to, že používají zdravý rozum. Odsouzen je někdo, kdo chtěl problematické věci řešit. Vždy jsem věřila v nestrannost české justice, dnes o ní mám bohužel pochybnosti," uvedla. Věří, že odvolací soud Svobodu zprostí viny.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka je soudní verdikt kriminalizací politického rozhodnutí, které bylo učiněno v zájmu Pražanů. "Pokud nakonec k odsouzení dojde, zajímalo by mě, na jak dlouho půjde do vězení ministr (Dan) Ťok za podepsání smlouvy s firmou Kapsch," uvedl.

Potrestat za opencard bývalé primátory Svobodu a Hudečka je viděno "okem neprávníka" nesmysl, uvedla náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská. Šéf pražských zelených Ondřej Mirovský poukázal na to, že nevýhodné smlouvy, kterými se nynější vedení magistrátu musí zabývat, byly z velké části uzavřeny před rokem 2010 za éry primátora Béma. "Orgány činné v trestním řízení by se proto měly zabývat skutečnými viníky současné situace," dodal.

Témata:  Bohuslav Svoboda Opencard ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy