Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalík zaplatil čtyřmilionovou pokutu a dovolal se k Nejvyššímu soudu

Marek Dalík
Marek Dalík
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Marek Dalík už zaplatil čtyři miliony jako trest, který mu soud uložil společně se čtyřletým vězením. Lobbista se už také dovolal k Nejvyššímu soudu, stejně jako nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman.

"Mohu potvrdit, že odsouzený Marek Dalík uhradil peněžitý trest Městskému soudu v Praze ve výši čtyři miliony korun v plné výši jednorázovým příkazem," řekla Radiožurnálu mluvčí městského soudu Markéta Puci. Pokud by lobbista částku nezaplatil, odseděl by si o dva roky déle.

Městský soud v Praze uložil Dalíkovi za pomoc k přijímání úplatku pět let vězení, ale Vrchní soud v Praze čin překvalifikoval na pokus o podvod a vyměřil Dalíkovi čtyři roky, ačkoli rozpětí pro daný paragraf činí pět až deset let.

Podle rozsudku Dalík podváděl, když předstíral, že může ovlivnit státní zakázku na vozy Pandur pro českou armádu a pokusil se od zbrojařů vylákat téměř půl miliardy.

Lobbista si v dovolání stěžuje, že se nemohl řádně bránit. Celou dobu u odvolacího soudu se totiž hájil proti korupci, za kterou byl městským soudem i odsouzen. A odvolací soud ho nakonec bez předchozího upozornění poslal za mříže za jiný trestný čin - pokus o podvod. Navíc navrhoval nové důkazy - například rakouský spis, protože Rakušané kauzu pandurů také prověřovali. Odvolací soud se k tomu ale prý nijak nevyjádřil.

Nákup pandurů v hodnotě 20,8 miliardy korun schválila v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka. Koncem roku 2007 kabinet Mirka Topolánka od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Témata:  Marek Dalík kauza: Steyr - Pandur

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy