Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norbert Hofer v Praze: Zemanovi dovezl dort a vtipkovali o svých holích

Norbert Hofer
Norbert Hofer
Foto: Facebook

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes ve 12:30 přijal na Pražském hradě rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera. Oba politiky spojuje odmítavý přístup k uprchlíkům. Hofer se však negativně vyjádřil o Benešových dekretech.

Oba politici, kteří při chůzi používají hůl, si vyměnili na toto téma několik vtipů. Poté odešli na společné jednání. Hofer Zemanovi přivezl z Vídně dort.

"Mluvili jsme o tom, jestli by bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci Evropské unie, protože máme společnou historii, podobný způsob diskutování o věcech," uvedl po rokování Hofer. "Chceme vytvořit unii v unii," poznamenal také prezidentský kandidát, který s novináři hovořil střídavě německy a anglicky.

"Norbert Hofer představil svůj projekt 'unie v unii', který zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny na Visegrád plus," uvedl k tomuto bodu jednání hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman s Hoferem debatovali také o migraci, na které se shodnou, a dvojici sporných bodů. "Samozřejmě jsme mluvili o Temelínu. Je pro nás problém," řekl po schůzce slyšet Hofer, podle něhož Rakousko není přítelem jaderné energie.

Český prezident podle svého mluvčího ke dvojici sporných bodů zdůraznil neměnné stanovisko České republiky, která odmítá otevírat otázku Benešových dekretů a trvá na tom, aby energie z jádra byla součástí jejího energetického mixu.

Přijetí u Zemana někteří politici a komentátoři označují za zásah do rakouské volební kampaně. Hrad to odmítá, Ovčáček připomněl schůzku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve Vídni s Hoferovým protikandidátem Van der Bellenem.

Témata:  Miloš Zeman Norbert Hofer Pražský Hrad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy