Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kamarádství s totalitou... Média se vrací k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Čínský prezident dorazil na Pražský hrad
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle dnešních komentářů v českém tisku návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za sebou zanechala několik obchodních smluv, ale též nepříjemnou pachuť.

Podle listu E15 policie nepochopila, že jejím úkolem není hlídat pohodlí a klidnou mysl státních návštěv, ale výhradně jejich bezpečnost. Tu tibetská vlajka v okně neohrožuje. Ve státě, který se hlásí k pluralitní parlamentní demokracii, by měla existovat možnost vyjádřit proti charakteru totalitního režimu co nejsvobodněji protest, píše deník.

Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) zůstává Čína odpornou totalitou, tak jak ji znají lidé v Česku z časů Husákovy normalizace, v mnohém však daleko horší. Autor komentáře připomíná, že čínský prezident Si Ťin-pching je nikým nevoleným totalitním vládcem, se vším, co k tomuto označení náleží. Je-li, či není kovaným komunistou, je v tomto případě irelevantní, dodává. Na druhou stranu to podle něj neznamená, že by Česko s Čínou nemělo mluvit či s ní obchodovat.

Autor komentáře v Lidových novinách míní, že policie dostala příkaz shora a pro Číňany po tři dny neplatily zákony České republiky. Zadrženi byli podle něj v masové míře především běloši, kteří třímali tibetské či ujgurské vlajky a byli neozbrojení. "Teď jen aby nebyli obvinění z rozvracení Čínské lidové republiky," uzavírá komentář.

Ekonom Tomáš Sedláček v Hospodářských novinách (HN) v souvislosti s návštěvou z Číny varuje před antievropskou a antiamerickou ideologií a obdivem vůči polototalitnímu Východu, které podle něj představuje po svém předchůdci Václavu Klausovi i Zeman. Partnerství lze vybudovat jen na vzájemném respektu, ne na podbízení, píše s poukazem na "kompars" s velkými čínskými vlajkami v pražských ulicích. Míní, že zatímco EU a USA lze otevřeně kritizovat, protože si to mohou dovolit, po kritice Číny nebo Ruska hrozí msta. "Obchodovat ano. Lísat se ne," uzavírá.

Na úskalí vzájemných investic s Čínou poukazuje v HN hlavní ekonom Deloitte David Marek. Upozorňuje, že čínské investory v zahraničí podporuje i levným financováním čínská vláda, takže díky tomuto "dopingu" mohou vytlačovat ostatní hráče na trhu.

Témata:  noviny a tisk návštěva čínského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy