Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Evidence majitelů firem a fondů má být neveřejná

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Protikorupční organizace Transparency International (TI) a analytické centrum Glopolis žádají ministra financí Andreje Babiše (ANO) o vysvětlení, proč jeho úřad předložil do Sněmovny návrh na neveřejnou evidenci skutečných majitelů firem a svěřenských fondů, ačkoli původně prosazoval otevřenější charakter rejstříku.

V této souvislosti se v otevřeném dopise zajímají i o to, jakou pozici bude Babiš zastávat za Česko na Radě ministrů EU vůči návrhu Evropské komise na zpřístupnění informací o skutečných majitelích široké veřejnosti.

"Původní návrh rejstříku z dílny ministerstva financí obsahoval zřízení evidence skutečných majitelů v režimu, který byl veřejnosti přístupnější než ministerstvem předložený a schválený návrh zákona. Veřejný přístup k informacím o skutečných vlastnících právnických osob před rokem podpořila i Rada vlády pro boj s korupcí," uvádí ředitel TI David Ondráčka a zástupce ředitele Glopolisu Ondřej Kopečný v dopise, který má ČTK k dispozici.

Podivují se tedy nad vyjádřením Babiše ve Sněmovně z minulého týdne, že ´pokud by rejstřík skutečných vlastníků měl být veřejný, bylo by nutné tuto změnu promítnout do řady dalších souvisejících stanovení. Přijetí pouze navrhované dílčí změny by způsobilo problémy při aplikaci zákona o veřejných rejstřících.´ "Tato argumentace nám nepřipadá konzistentní s dřívějšími kroky (ministerstva financí)," píší zástupci organizací v dopisu a doplňují, že z Babišových vyjádření současně nevyplývá, jestli zástupci financí při jednáních v Bruselu podpoří návrh, který požaduje plný veřejný přístup k rejstříkům s informacemi o skutečných majitelích.

Se vznikem evidence majitelů počítá zákon o praní špinavých peněz, který minulý týden schválila Poslanecké sněmovna. Skutečným majitelem má být podle předlohy každý člověk, který má fakticky nebo právně možnost vykonávat rozhodující vliv ve firmě, svěřenském fondu nebo podílovém fondu. Firmy budou muset vést a aktualizovat údaje potřebné ke zjištění a ověření totožnosti svých skutečných majitelů.

Témata:  Andrej Babiš Transparency International Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy