Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci neplatí DPH, zjistil Babiš. A chystá změnu

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V jídelně Poslanecké sněmovny se mohou poslanci najíst opravdu levně. Ceny se zde totiž pohybují v řádech desetikorun a hravě tak strčí do kapsy i velké závodní restaurace. Ministr financí Andrej Babiš navíc zjistil, že zdejší strava nepodléhá zdanění.

"Zatímco každý Čech musí k platbě za oběd v restauraci přičíst 21 procent daně z přidané hodnoty (DPH), dvousethlavá skupina "nadlidí ze Sněmovny" je zvýhodněna! Zákonodárci totiž na svém účtu za útratu v poslanecké jídelně tuto daň neplatí," upozornil deník Blesk s tím, že patřičná kolonka je sice na účtence uvedena, ale s nulovou hodnotou.

Ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch vysvětlil, že účtenka je tištěna v programu, který se běžně používá v restauračním provozu. "Proto je tam kolonka DPH nastavena. Vzhledem k tomu, že nejsme plátci DPH, je tato kolonka 0 %," vysvětloval na obranu přístupu k účtování za restaurační služby," řekl deníku.

Jak je možné, že poslanci za jídlo DPH platit nemusí? Jednoduše totiž prý žádný kontrolní finanční orgán nekonstatoval, že Kancelář Poslanecké sněmovny postupuje v tomto případě v rozporu se zákonem o DPH. To se ale nelíbí Babišovi, který o tom podle svých slov dosud nevěděl.

"Nenapadlo by mě, že poslanci za jídlo DPH neplatí. Vůbec se mi to nelíbí. Zjistím, proč to tak je, a budu požadovat, aby se ve Sněmovně DPH za jídlo platila," řekl Blesku a dodal: "Podnět k poslanecké jídelně nechám prověřit. Obecně totiž takovéto stravovací služby DPH podléhají."

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.