Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokladní by měli mít vyšší minimální mzdu. Odboráři žádají 18 tisíc

Supermarket Globus
Supermarket Globus
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha – O více než šest tisíc korun by se podle odborářů v maloobchodu měla zvýšit minimální mzda pokladních. Navíc by měla vzrůst odměna za pracovní pohotovost z dosavadních deseti procent průměrného výdělku na 20 procent. Odbory to dnes uvedly v tiskové zprávě.

Minimální mzda pokladních by se měla zvýšit z nynějších 12.100 korun měsíčně na 18.150 korun. Průměrná mzda na pozici pokladní v Česku se podle dřívějších údajů odborů pohybuje mezi 13.000 až 14.000 Kč hrubého měsíčně při plném pracovním úvazku.

V rámci jednání o kolektivní smlouvě vyššího stupně Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) požaduje nejméně 1,5násobek nejnižší zaručené mzdy stanovené nařízením vlády pro jednotlivé pracovní pozice v obchodě.

Třeba řezníci či skladníci by si podle návrhu místo současných 10.900 korun vydělali minimálně 16.350 korun. Podle návrhu OSPO by se měly v řádu desítek procent zvýšit rovněž příplatky za práci přesčas, ve svátek či v noci.

Odboráři jsou přitom optimisté a věří, že dokáží navýšení dojednat. „Jsme přesvědčeni, že vzhledem k velmi dobré ekonomické situaci řetězců se s naším sociálním partnerem, jímž je Svaz obchodu a cestovního ruchu, dohodneme," uvedla předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Na základě uzavřené kolektivní smlouvě vyššího stupně se poté budou dojednávat konkrétní podmínky v jednotlivých řetězcích, které ovšem nesmějí být pro zaměstnance horší, než stanoví tato smlouva.

Témata:  obchody minimální mzda odbory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy