Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka poslance informoval o migrantech. Opozice se situací spokojena není

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Před poslance dnes předstoupil premiér Bohuslav Sobotka, který je informoval o aktuálním stavu spojeném z uprchlíky. Uvedl například, že Česko dál není cílovou zemí pro imigranty a není ani součástí některé z jejich hlavních tras.

Podle premiéra v Česku letos požádalo o azyl 995 lidí, do konce července bylo kladně vyřízeno 132 žádostí. „Dlouhodobě nejpočetnější skupinou žadatelů o azyl jsou Ukrajinci," podotkl Sobotka. V detenčních zařízeních bylo ke konci srpna 107 lidí. Sobotka podotkl, že tyto počty dokumentují reálný migrační tlak na Českou republiku.

Sobotka před Sněmovnou hájil třeba březnovou dohodu Evropské unie s Tureckem, která podle něho pomohla snížit tlak uprchlíků na Evropu. Zatímco loni v srpnu přešlo z Turecka řecké hranice přes 100.000 lidí, letos v srpnu to bylo 2800 osob, uvedl.

Navracení lidí, kteří nemají nárok na azyl, podle dohody navzdory administrativním potížím začalo, podotkl. Uvažované stálé kvóty pro přerozdělování imigrantů mezi jednotlivé evropské země označil za mrtvé řešení.

„Pořád je to lepší řešení než čelit tlaku stovek tisíc lidí," řekl k dohodě s Tureckem Sobotka. Premiér se vyslovil pro uzavírání obdobných smluv s dalšími státy, z nichž imigranti do Evropy přicházejí.

Součástí dohody s Tureckem je ale i vízová liberalizace, kterou však česká Sněmovna už v březnu odmítla. Turecko podle šéfa kabinetu nesplnilo podmínky pro bezvízový styk, spíše se jim podle něho vzdaluje. Česko patří mezi země, které na splnění podmínek trvají, dodal.

V unii ubývá zemí, které se snaží prosadit změny v evropské azylové politice, pokračoval Sobotka. Hovořil o "flexibilní solidaritě" evropských zemí. Státy by měly podle něho najít vlastní formy opatření pro řešení migrační krize. Jsou státy, které nemají problém s přijímáním uprchlíků, jsou státy, které nemají problém poskytovat peníze na pomoc uprchlíkům mimo Evropu, a jsou státy, které nemají problém poskytnout policisty k ostraze vnější hranice unie, dodal.

Opozice Sobotku kritizuje

Šéf komunistů Vojtěch Filip v reakci na premiérovu statistiku o imigrantech v Česku řekl, že nevypovídá nic o tom, jaká je pozice české vlády vůči migrační krizi. Zdůrazňoval, že vnější schengenská hranice není chráněna, a varoval před vytvářením vnitřních hranic, což by podle něho vedlo k rozpadu EU.

"Já bych rád věděl, jakým způsobem se Česká republika na svých jednáních v rámci NATO, v rámci EU bude podílet na tom, že se budou řešit primárně příčiny krize a jakým způsobem budeme schopni a také ochotni se podílet na zajištění vnější hranice schengenského prostoru. Na to jste neodpověděl," vzkázal premiérovi.

Předseda klubu Úsvitu Marek Černoch prohlásil, že dohoda s Tureckem není nic jiného než vydírání. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chytil Evropu pod krkem a cílem Turecka je vymáčknout z Evropy co nejvíc, řekl. Černoch taky zdůraznil, že případný bezvízový styk s Tureckem podle něho znamená bezvízový přístup pro islámské radikály do Evropy. 

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že se z premiérova projevu nedozvěděl to podstatné, tedy politickou pozici Česka a co hodlá česká strana v Evropě prosazovat. Je podle něho důležité, aby Česko vystupovalo jednotně, když nyní není shoda na českých národních zájmech a na české pozici ke klíčovým otázkám. Fiala vyzval Sobotku k tomu, aby svolal jednání hlavních politických představitelů, což by dalo vládě podle předsedy občanských demokratů silnější mandát na jasný postup v evropských záležitostech.

Témata:  Bohuslav Sobotka uprchlíci EU

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy