Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O únosci Jany a Dana soud věděl, prý je nebezpečný

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Před pár dny to byl neznámý člověk, dnes o něm ví celé Česko. O Zdeňku Hryščenkovi, který unesl a věznil v garáži dvojici dětí z Litoměřicka, se ale mělo mluvit daleko dříve. Soud už před dvanácti lety do rozsudku napsal, že jde o vysoce společensky nebezpečnou osobu.

Pokusil se unést dvě malé dívenky, kradl, ničil věci a ohrožoval lidi nožem i pistolí - to je jen malý výčet hříchů, které má Hryščenko na svědomí. Českému rozhlasu se podařilo získat rozsudek z roku 2004, který poslal muže na sedm let za mříže.

V odůvodnění mimo jiné napsal, že páchal trestnou činnost po delší dobu a v některých případech šlo o zvlášť závažné trestné činy. "Nelze přehlédnout vysokou společenskou nebezpečnost jednání. Trestnou činnost obžalovaný plánoval, podrobně se na ni připravoval a jen náhodou nedošlo k plné realizaci jeho úmyslu," dodal.

Na mysli měl především plánování únosů dvou nezletilých dívek. V prvním případě se vyzbrojil nožem, plynovou pistolí, pouty a slzným plynem a vydal se do jednoho z domů na Českolipsku. Napsal dopis, v němž po rodičích požadoval zaplacení částky půl milionu korun, jinak už prý dceru neuvidí.

Potom šel do dětského pokoje, vzal do náručí spící dívku a odcházel s ní z domu. Holčička se ale probudila a svým pláčem vzbudila i matku, která muži dceru vytrhla. Ten na ni namířil pistolí, připoutal k ústřednímu topení, ukradl 4800 korun a 100 EUR a zmizel.

O podobný čin se pokusil i v další obci, kde zamaskovaný kuklou vnikl do domu, poté v ložnici namířil plynový revolver na ženu a požadoval od ní peníze. Když mu řekla, že v domě žádné nemá, chtěl, aby mu vydala nezletilou dceru do zástavy. Nakonec do dětského pokoje přišel otec, který dal pachateli 400 korun, ten potom z domu utekl.

Hryščenko v té době kradl hlavně v okolí České Lípy, na svědomí měl celkem 12 činů. Odcizil například kameru, mobilní telefony, oblečení, spacáky, křovinořez, jízdní kolo, omalovánky, příbory a mnoho dalšího.

Jednou dokonce vnikl do rekreační chalupy, kde několik dní bydlel. Během své návštěvy spálil ratanový nábytek s rohožemi, dubovou lavici, plaňky z plotu, rolety, záclony a další hořlavé věci.

Témata:  krimi únos Jany a Dana

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy