Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka pochválil Junckera za obrannou spolupráci v EU

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dal podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v dnešním projevu v Evropském parlamentu najevo, že unie bere vážně návrhy na posílení evropské obranné spolupráce.

Předseda vlády to uvedl v tiskovém prohlášení. Sobotka ocenil, že Juncker se zaměřil na společná témata, a ne na kopání příkopů mezi členskými státy.

"Přivítal jsem slova o potřebě vytvoření ústředí evropské obrany, o inovaci stávajících technologií a vytvoření evropského fondu obrany," uvedl Sobotka. Česká vláda prosazuje společný postup členských států v obranné spolupráci, který by měl doplnit transatlantickou spolupráci v NATO, připomněl. Sobotka propaguje myšlenku společné evropské armády.

Česko je podle Sobotky připraveno pomoci Bulharsku s posílením jeho vnější hranice před nelegální migrací, jak navrhoval v projevu Juncker. Premiér ocenil, že se Juncker soustředil právě na ochranu hranic EU, kterou rovněž česká vláda v evropské politice prioritně prosazuje.

 

Témata:  Bohuslav Sobotka Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy