Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti se stížností uspěli. ČT upravila pravidla volební superdebaty

Česká televize
Česká televize
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Před dvěma dny podali Piráti stížnost k Radě České televize a Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Důvodem bylo obsazení závěrečné předvolební „superdebaty", kterou uvede v hlavním vysílacím čase den před konáním krajských voleb 2016 na programech ČT1 i ČT24. Ředitel ČT Petr Dvořák dnes informoval o změně Pravidel předvolebního a volebního vysílání. Na obsazení debaty si stěžovali i zelení.

Česká televize změnila pravidla pro obsazení účastníků superdebaty vysílané v předvečer říjnových krajských voleb. V pořadu budou lídři stran, které se dostaly do alespoň dvou krajských debat. Původně měly speciál obsadit jen parlamentní strany.

Regionální debaty mají mít vždy devět diskutujících s nejvyššími preferencemi v daném kraji. V superdebatě 6. října bude podle serveru Deník Referendum nakonec místo devíti 11 řečníků. Nově do ní dostanou pozvání právě piráti a zelení nebo soukromníci. Naopak z parlamentních stran se jí nezúčastní Úsvit - Národní koalice, který se účastní jen jedné krajské debaty.

„Česká televize Pirátskou stranu, ale i další partaje, poškodila v historii opakovaně, ale to nevidím jako hlavní problém celé kauzy. I když jsou to právě poslanci, kteří o chodu ČT nepřímo rozhodují skrze obsazování vedoucích postů i financování, vedení televize nemůže jednat takovým způsobem, aby strany v poslanecké sněmovně či vládě, nebo třeba strany spřízněné s prezidentským úřadem preferovala na úkor ostatních. Demokratické volby jsou jednou z největších vymožeností naší společnosti a informování o nich vyžaduje ve veřejnoprávním médiu naprostou nestrannost a maximální pečlivost. Pokud Česká televize nedodržuje svá vlastní pravidla, tratí na tom především její divák - koncesionář. Dokud je naší povinností ze zákona platit televizní poplatky, očekával bych, že nejen ve věci voleb, ale ve všech politických i ekonomických otázkách bude Česká televize vlajkovou lodí objektivity mezi českými médii. To se bohužel velmi často neděje. Za toto vítězství jsem rád a do debaty se těším. Raději bych však byl, kdybychom podobné aktivity k nápravě nemuseli opakovat podnikat každé volební období znovu a znovu," říká Ivan Bartoš, předseda Pirátů.

Jakub Michálek, místopředseda Pirátů a autor stížnosti, doplňuje: „Jsem rád, že pomohlo, když jsme se vůči další z řady manipulací ČT včas ozvali. Česká televize musí dodržovat zákon a jeho překročení v tomto případě bylo tak zřejmé, že i tak zkostnatělá organizace jako ČT zjednala nápravu."

„Poté, co ČT získala závěrečnou zprávu z výzkumu volebního potenciálu, požádal jsem volební panel aby posoudil tento článek pravidel. Na základě doporučení panelu jsem se rozhodl o změně pravidel superdebaty, která budou zveřejněna na webu ČT po skončení rady ČT. Pravidla zohledňují princip odstupňované rovnosti," uvedl Dvořák.

Tématem superdebaty má být podle Dvořáka vztah tzv. velké parlamentní politiky a politiky regionální.

Témata:  Česká televize Pirátská strana

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy