reklama

"Rakvičky zdražej teďka, i větrníky podle mě," vtipkoval ministr financí Andrej Babiš po zjištění, že ve sněmovní jídelně se neplatí DPH. Podle něj jde o dvanáct let staré nedopatření. "Poslanecká sněmovna, potažmo hospodářský odbor pravděpodobně pochybil tím, že se nepřihlásil k registraci DPH," vysvětloval Babiš.

Podle ministra financí tím ale poslanecká sněmovna porušuje zákon, proto prý nechal finanční správu vše prověřit. Ta může dolní komoře vyměřit penále a nechat DPH doplatit až tři roky nazpět. Provozovatelem restaurace je sněmovna, ta ale plátcem DPH není. Proto se prý finanční kontroly neobává.

"Tři roky chodíme do tý restaurace, víme, kolik to tam stojí a po třech letech čistě náhodou před volbama přijdeme na to, že je to takový nějaký nestandardní. Nedomnívám se, že by si tu někdo dovolil krátit DPH," komentoval situaci místopředseda hospodářského výboru Jaroslav Foldyna.

Podle ministra financí stravovací služby obecně DPH podléhají a pokud má poslanecká sněmovna výjimku, mělo by se to změnit. A protože pod svícnem je prý největší tma, dohlédne i na dodržování EET v praxi.

V rámci sněmovny bude muset mezi prvními povinně k jídlu vydávat účtenky už zmiňovaná poslanecká jídelna. Ta je prý zatím podle poslanců automaticky při placení nedává, pouze pokud o ní vyloženě zažádají. Nutno ale říci, že tato povinnost ji čeká až od prosince letošního roku.

Co se týče například trafik se smíšeným sortimentem, které jsou v poslanecké sněmovně, tak těch se povinnost bude týkat až od března. Podle slov jedné z prodávajících se na zavedení povinnosti zatím moc nepřipravuje, prý počká na první vlnu a pak se prý půjde poradit ke kolegům ve sněmovní jídelně. I ona ale účtenky vydává zatím jen na vyžádání, od března je prý ale bude zákazníkům muset nutit.