Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nerostou. A trable houbařů nekončí

Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum), jedlá houba z čeledi pýchavkovitých. Je nejčastějším a nejlépe rozpoznatelným zástupcem rodu v Česku.
Pýchavka obecná (Lycoperdon perlatum), jedlá houba z čeledi pýchavkovitých. Je nejčastějším a nejlépe rozpoznatelným zástupcem rodu v Česku.
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Září bývá vrcholem houbařské sezony, letos je tomu ale jinak. Horko a sucho houbám nepřeje. Pokud lidé něco najdou, jde pouze o jednotlivé nálezy.

O něco lepší situace by mohla být jen ve vyšších polohách pohraničních oblastí, například na Šumavě nebo v Krkonoších.

"Houby nerostou a je to ještě o mnoho horší než před týdnem," sdělil Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Optimistický není ani v pohledu do dalších dnů. Na víkend meteorologové sice hlásí déšť, ale některé druhy hub potřebují na obnovení růstu více dnů. "Takže bych v nejbližších dnech nepředpokládal, že něco poroste," uvedl mykolog.

Předpověď na pátek (00-24):V Čechách polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a na západě a jihozápadě místy přeháňky, ojediněle bouřky, večer srážky na většině území. Na Moravě a ve Slezsku skoro jasno až polojasno, večer od západu přibývání oblačnosti a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na západě a jihozápadě kolem 23 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, přeháňky nebo déšť, místy trvalejší, uvedl chmi.cz. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při trvalejším dešti kolem 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na východě zpočátku vítr jihozápadní.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s.

Témata:  houby počasí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy