Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K volbám, nebo pokuta? Zeman jde na Čechy rázně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman navrhuje, aby byla volební účast povinná. V opačném případě by mohli občané platit pokutu.

"Málokdo ví, že povinná volební účast byla za Masarykovy první republiky, že je dnes například v Belgii, Lucembursku, Austrálii a dalších zemích. Mimochodem, komunisté nikdy nezavedli, jak se tvrdí, volební povinnost, i když si ji pak vždycky vynucovali. Myslím, že pro každého občana by mělo být povinností, v případě jejího nesplnění za mírnou pokutu, jít k volbám a věnovat maximálně dvě hodiny svého vzácného času, aby vyjádřil svoji vůli," prozradil České televizi Zeman.

Lidé si podle něj nikdy nevybírají největší dobro, ale nejmenší zlo. "Vzhledem k tomu, že v krajských volbách bude v průměru kandidovat deset, patnáct, možná dvacet uskupení, tak když si uděláte jakýsi žebříček, vždycky tam najdete nejlepší zlo. Netvrdím, že tam najdete největší dobro," dodal.

Lituje, že kampaň před krajskými volbami začala až teď, tedy ve velice krátkém období. "Protože kdyby politici nebyli líní, už by vedli svoji kampaň během prázdnin. Představili by svoje osobnosti, a jak správně říkáte, programy nebo vize," vysvětlil prezident.

Domnívá se, že ANO je jakousi opozicí v koalici. "Takže kdo chce hlasovat řekněme proti sociální demokracii, může hlasovat pro ANO, a naopak. Prezident není od toho, aby preferoval jakoukoliv politickou stranu. S jednou výjimkou, a to už jsem řekl ve svém projevu v Lidicích, kterou je Dělnická strana sociální spravedlnosti. Tu samozřejmě nepreferuji, ale kritizuji, protože podporovala Kotlebovu neonacistickou stranu na Slovensku, ale podle současných průzkumů doufám, že se tato strana nedostane do žádného krajského zastupitelstva," analyzuje Zeman.

Přiznal také, že řada politiků, včetně něj, pochybovala o funkčnosti Senátu. "Já se vám docela poctivě přiznávám, že pochybuji dodnes. Senát je někdy, ne vždy, útočištěm vysloužilých politiků a já si vzpomínám na švédskou zkušenost. Švédové měli také dvoukomorový parlament, zrušili Senát, ale aby ho mohli zrušit, protože o svém zrušení hlasovali sami, dali senátorům doživotní rentu. A nadšení senátoři odhlasovali zrušení Senátu," popsal.

Dodává, že respektuje vůli voličů. "Pokud si voliči přejí Senát, mají ho mít. Na druhé straně víte, že účast v senátních volbách je zhruba dvacetiprocentní, což svědčí o tom, že voliči o Senát příliš velký zájem nemají," tvrdí Zeman.

Témata:  Miloš Zeman volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy