reklama

Fond Generace 21, který organizuje pomoc těmto lidem, také odložil podání žádosti o přidělení bytů rodinám uprchlíků v Jihlavě. Podle Frýdla Iráčané ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy nejsou spokojeni s vyhlídkami na budoucnost. Fond od této skupiny uprchlíků dostává různorodé informace o tom, jaké budou její další kroky.

Není proto podle mluvčího jasné, zda rodina opustí Českou republiku a pokusí se usadit v jiné členské zemi EU, zůstane v ČR a vystoupí z programu nadačního fondu, nebo zda se vrátí do Iráku.

Podle Frýdla odchod z vlasti logicky provázejí pochybnosti a psychické problémy, a to nejen v okamžiku rozhodnutí, ale také v následujícím období, kdy je nutné vyrovnat se s novou realitou. „Dnes se ukazuje, že to někteří z uprchlíků neunesli. Nesuďme je - představme si sami sebe po několika týdnech v nové zemi v podobné situaci," uvedl Frýdl.

V rekreačním středisku Ohrouhlík u Jihlavy našlo ubytování 30 iráckých křesťanů. Přijeli po skupinách v lednu a v únoru. Jde o lidi z Mosulu, který obsadil Islámský stát. Křesťané před islamisty uprchli a z táborů v iráckém Irbílu poté odešli do Libanonu. Podle původních předpokladů měli na Okrouhlíku bydlet do konce března. Pak se rodiny měly přemístit do pronajatých bytů v Jihlavě.

Celkem do ČR přesídlilo 37 křesťanských rodin, což je 153 lidí. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Kromě Okrouhlíku bydlí také v Brně a Smilovicích u Třince.