Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fanoušci Bohemians si můžou oddechnout. Praha koupí Ďolíček

Bohemians Praha 1905
Bohemians Praha 1905
Foto: Bohemians Praha 1905 - PJml.

Praha - Dobojováno, můžou si říct fanoušci prvoligového fotbalového klubu Bohemians Praha 1905. A to po dlouhém boji s hlavním městěm Praha, které protahovalo jednání o koupi stadionu Ďolíček, domácího stánku Klokanů. Kdyby ke koupi nedošlo, znamenalo by to pro vršovický klub veliký problém v podobě buď při nejlepším stěhování na jiný stadion (nejspíše do Edenu), nebo při nejhorším ztráta prvoligové licence a pád do druhé ligy. Město v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (hnutí ANO) nabízí prodávají společnosti Bohemians Real zhruba 121 milionů korun, přitom právě Bohemians Real chtěla původně legendární stadion prodat za ještě o 13 milionů vyšší částku. K tomu, aby zastupitelstvo schválilo koupi tohoto stadionu, potřebovalo minimálně celkem 33 hlasů, nakonec pro koupi hlasovalo 56 zastupitelů, při čemž se dva zdrželi. Proti pak nebyl nikdo. O Ďolíčku se jednalo za dohledu fanoušků tohoto pražského klubu.

S velikou pravděpodobností se tak díky tomuto čtvrtečnímu rozhodnutí nestane tedy to nejhorší a to ztráta prvoligové licence. S vlastníkem Ďolíčku má totiž klub domluvu pouze do června a nebýt tohoto městského rozhodnutí, skutečně by se nespalo fanouškům zelenobílého celku zrovna nejrůžověji. Zájem o jednání zastupitelů na radnici na Mariánském náměstí bylo tak velké, že se několik fanoušků klubu nevešlo ani do galerie, ze které tedy sledovalo to, jak se jednání vyvíjí. A jak byl znám výsledek, fanoušci začali skandovat "Děkujem!".

Kolik dá Praha za vršovický stadion uvedl radní z hnutí ANO Libor Hadrava: „Celková cena je dle znaleckého posudku 121,1 miliónu korun." Touto částkou tak znalec ocenil jak pozemky, tak i tribuny, vyhřívaný trávník, kotelnu či hygienické zázemí. Vzhledem k tomu, že prodávající společnost Bohemians Real si cenila stadion ještě vyšší částkou, navrhl Dariusz Jakubowicz, šéf klubu a většinový akcionář Bohemians Praha 1905, následující řešení: „Rozdíl v ceně zaplatí klub." Přičemž část tohoto rozdílu nejspíše zaplatí i sami fanoušci Klokanů. Právě ti už dokázali v minulosti vršovický klub zachránit.

Na jednání radních hlavního města Prahy promluvil do duše zastupitelů i ikona fanoušků herec Ivan Trojan, sám skalní příznivec klubu z Vršovic. „Umím si představit, že vedle stadiónu na tom hnusném škvárovém parkovišti vznikne parkoviště, které bude pěkné," zaznělo například z úst herce Dejvického divadla a prozradil tak, jakou budoucnost si kolem Klokanů představuje. A i přesto, že společnost Bohemians Real, kterou zastupuje Lukáš Eichinger, ví o lukrativnějších nabídkách, podporuje fotbal a s výsledkem jednání i s částkou kolem 121 milionů korun žádné problémy nemá a pokud opravdu rozdíl doplatí samotný klub, na tuto nabídku ze strany města přistoupí.

Kdo vlastní prodávající společnost? I o tom se vedl na radnici spor

Eichinger výrazně popřel tvrzení opoziční pražské zastupitelky za ODS Alexandry Udženije, že vzhledem k tomu, že všechny akcie má Bohemians Real na majitele a proto se neví kdo jím je a ještě dodala, že peníze tečou někam do Belize. Podle Eichingera je totiž vlastníkem prodávající společnosti Bohemians Real Safety Real a jejími vlastníky jsou pak neproblematické české fyzické osoby. „Jsou známy ČNB," řekl Eichinger. K tomuto problému se vyjádřil i Jan Wolf, jenž je kromě zastupitele za Trojkoalici, KDU-ČSL i členem družstva fanoušků vršovického klubu. Ten totiž prohlásil, že se nemůže prodávající vybírat. „Pokud něco nabýváme, neměl by to být problém," řekl.

Podobný názor zastával i nezařazený exprimátor Tomáš Hudeček. „Jestli je to veřejný zájem a vyměníme peníze za pozemek, majitel mě nezajímá," uvedl. Jak poznamenal Wolf, dle hrubého odhadu v budoucnu nejspíše cena pozemků ještě vzroste. „Hrozí, že pokud město nekoupí, objeví se někdo jiný, třeba developer a stadion může zmizet," řekl konkrétně. Pro to, aby město koupilo Ďolíček, hlasoval i radní za ČSSD Karel Březina, bývalý fotbalista Klokanů, jejichž dres oblékal 15 let. A nejen on, ale i další, kteří byli nakonec pro koupi stadionu, se dočkali na konci jednání potlesku.

Nyní se vše směřuje k městské části Prahy 10, jejichž souhlas a i dokončení výmazu pravděpodobně zaniklé exekuce z katastru nemovitostí bude tou úplně poslední tečkou za tímto dlouhým příběhem, který začal psát své kapitoly už v 90. letech. Ovšem Praha 10, kde se pozemky, na kterých stadion Ďolíček stojí, nacházejí, zatím nesouhlasila s uhrazením třetiny ceny, které by tak vedlo k poskytnutí pozenmku. Právě to všechno má za úkol s touto městskou částí vyjednat radní Hadrava. „Zástupci Prahy 10 to neakceptovali, o pozemku budou jednat na zastupitelstvu," okomentoval Hadrava nesouhlas Prahy 10. Podle Hadravy bude také potřeba dát do pěti let do Ďolíčku zhruba 30 milionů korun, zatím se ale ještě neví, odkud tuto sumu vzít.

Někdejší radní Eva Vorlíčková (nyní nezařazená) se pozastavila nad tím, proč se návrh na koupi vršovického fotbalového stánku objevil až rok a půl poté, co právě tento návrh spatřil světlo světa. Samozřejmě to byla narážka na spory mezi minulým vedením města v čele s tehdejším primátorem Tomášem Hudečkem  a Prahou 10. Ta tehdy odmítala zahrnout do směny i sousední pozemek. Připomeňme také, že Ďolíček byl v minnulosti oceněn znalcem hned několikrát, jak ale poznamenává bývalý radní Lukáš Manhart z TOP 09, částky se moc neliší. Naposledy byl oceněn 105 miliony korun, k tomu však ale byla nově přičtena i kotelna a nejen to. Své si řekla i prekérní situace kolem licence. „Opravdu hrozí zánik klubu s více než stoletou historií," řekl Manhart.

Témata:  fotbalová 1. liga ČR Bohemians Praha 1905 fotbal

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy