Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smlouva s Tureckem byla nutná, hájil se při interpelacích Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odpoledne při interpelacích odpovídal na dotazy poslanců. Jedna z otázek směřovala na Turecko a plánu EU na zrušení víz.

"My trváme na tom, aby podmínky byly splněny," řekl premiér na dotaz Karla Raise (ANO). "Nechceme tady žádnou benevolenci," dodal Sobotka a označil Turecko za "problematickou zemi".

Kontrolou plnění podmínek, kterých je podle Raise šest desítek, se na pravidelných zasedáních zabývají unijní ministři vnitra. "Česká republika v případě, že bychom měli pochybnosti o tom, že podmínky jsou skutečně plněny, máme možnost si vyžádat potřebné informace a máme možnost vyjádřit nesouhlas," řekl Sobotka.

Dohoda EU s Tureckem vedla k omezení migrace z tohoto státu do Evropy. Zatímco loni v srpnu přešlo z Turecka řecké hranice přes 100.000 lidí, letos v srpnu to bylo 2800 osob, uvedl už v úterý Sobotka. Dnes se vyjádřil v tom smyslu, že smlouva byla nutná, protože nefungoval standardní proces navracení imigrantů, kteří nemají nárok na azyl.

Zvyšování sazeb autorských poplatků je obrovské

Za obrovský označil Sobotka (ČSSD) až padesátiprocentní růst sazeb autorských poplatků, který od příštího roku plánují autorské svazy.

"Ministerstvo kultury nemá oprávnění, ani vláda nemá oprávnění tyto sazby regulovat," řekl premiér v reakci na interpelaci poslankyně Věry Kovářové (STAN). "ÚOHS teprve tuto věc bude rozhodovat a chce analyzovat v této souvislosti i situaci v zahraničí," dodal Sobotka. Připustil ale, že v některých zemích jsou tyto sazby ještě vyšší.

Podle premiéra by situaci mohla do budoucna řešit novela autorského zákona, kterou projednává Sněmovna. Sobotka uvedl, že předloha by měla zajistit transparentnější tvorbu sazebníků a vyšší vymahatelnost povinností kolektivních správců autorských práv, tedy Ochranného svazu autorského (OSA) či agentury DILIA.

OSA chce zvýšit poplatky za autorská práva k hudbě až o 50 procent, DILIA o 25 procent, a to za televize v restauracích. Podle Sdružení místních samospráv se tak ve velkých městech zvýší měsíční sazby OSA ze 186 korun na 279 korun, sazby DILIA ze zhruba 135 korun na 168 Kč.

Témata:  Bohuslav Sobotka Turecko OSA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy