Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky pro Čechy pracující v Británii musí být rovnocenné s Brity u nás, myslí si Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes odpovídal na poslanecké interpelace. Při jedné z nich mluvil i o budoucím vztahu Evropské unie a Velké Británie.

Brusel a Londýn by měly udržet co nejtěsnější vztahy i po odchodu Britů z unie, je přesvědčen Sobotka. Zachování blízkých vztahů mezi EU a Británií je nutné podle Sobotky vedle ekonomických důvodů i z bezpečnostního hlediska.

Česko se podle něho soustřeďuje zejména na to, aby udrželo rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro Čechy, takové, jaké využívají Britové v tuzemsku.

Otázku mu při interpelacích položil poslanec Simeon Karamazov (ODS). „Já určitě nebudu patřit mezi ty a česká vláda nebude patřit mezi ty vlády, které by zaujaly pozici 'no tak to těm Britům teď necháme sežrat'. Já myslím, že to není přístup, který bychom měli uplatňovat," řekl Sobotka.

Zároveň se vyslovil pro co nejširší využití čtyř základních svobod EU, tedy volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu. „Budeme trvat na reciprocitě. Pokud poskytneme Britům nějakou výhodu ve vztazích k Evropské unii, tak budeme chtít, aby opět byla i Evropské unii poskytnuta nějaká výhoda nebo preference. Takže potřebujeme, aby to byl vyvážený vztah," řekl.

Témata:  Bohuslav Sobotka EU Brexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy