Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na shromáždění OSN vystoupí Zeman, do USA pojede také Zaorálek

Miloš Zeman promlouvá v OSN
Miloš Zeman promlouvá v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha – Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že prezident Miloš Zeman příští týden vystoupí v New Yorku na Valném shromáždění OSN. Ve své řeči se chce zaměřit na společný boj proti terorismu.

Zeman odlétá v pondělí, den na to se zúčastní všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN, během dne bude mít prostor pro bilaterální schůzky. S kým se setká, Hrad zatím nezveřejnil. Večer Zeman zavítá na recepci, kterou pořádá americký prezident Barack Obama.

V noci ze středy na čtvrtek středoevropského letního času Zeman přednese svůj projev. „Tématem projevu bude společný boj proti mezinárodnímu terorismu," sdělil Ovčáček ČTK. Setkání v New Yorku pak podle něj Zeman využije právě k debatám o jeho snaze o globální koordinaci boje proti terorismu

O stejném tématu téma Zeman mluvil v OSN i loni na konci září. Řekl tehdy, že jsou potřeba malé vojenské jednotky vybavené bezpilotními letouny i vrtulníky, které budou spolupracovat se zpravodajskými službami a které zlikvidují vůdce teroristických organizací a jejich nervová centra.

Do ČR se prezident vrátí ve čtvrtek. Ještě před projevem na půdě OSN se Zeman setká s krajany, zástupci českých firem a s učiteli místní česko-slovenské školy.

Do USA a na zasedání OSN se chystá i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ten bude Českou republiku v pondělí zastupovat na summitu OSN zaměřeném na velké pohyby migrantů, přednese projev.

Během návštěvy New Yorku se setká s židovskými organizacemi a naplánováno má také několik bilaterálních jednání. Mluvit tak bude se zástupci Kosova, Mongolska, Súdánu nebo Tuniska. V programu má i akce zaměřené na humanitární krizi v Iráku.

Témata:  Miloš Zeman OSN (Organizace spojených národů) Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy