reklama

„Koluje vtip, že Michael Kocáb teď musí pracovat pro Rusy, protože jeho Kroměřížská výzva je zaručený způsob, jak Miloši Zemanovi zařídit znovuzvolení. Kocáb chce najít Antizemana, zatímco česká společnost o žádného nestojí, což jen upevňuje Zemanovo postavení," píše Best ve svém pravidelném zpravodaji.

Kroměřížská výzva představí kandidáta, kterého bude podporovat v prezidentské volbě, až příští rok v červnu. Předběžný seznam případných uchazečů o Hrad čítá 25 jmen, navrhli je signatáři výzvy. Nejvíce se mluví o dvou jménech – europoslanci za TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi a diplomatovi Petru Kolářovi.

Podle amerického novináře náležitá příprava kandidáta, který by se Zemanovi mohl postavit, dává smysl. „Dnes se možná zdá velmi nepravděpodobné, že bude začátkem roku 2018 cokoli stát v cestě Zemanovu znovuzvolení, ale mohou přijít změny, a pokud se nečekané stane skutečností, kandidát by měl být připraven. Neexistuje však žádná záruka, že pokud nějaká nová situace nastane, bude vyžadovat Antizemana," myslí si.

Jeden z dalších zmiňovaných kandidátů tak podle něj zaujal ideální postoj, který mu může zaručit úspěch. „Postup zvolený Michalem Horáčkem - odmítnutí Kroměřížské výzvy, nefanatická kritika Miloše Zemana - se tím pádem jeví jako moudrý. Jeho šance na vítězství se teď zdají být skromné, ale pokud vedoucí kůň klopýtne, Horáček bude připraven hladce si doklusat pro vítězství," předvídá Best.