Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víno jinak: Ochutnejte úžasné koktejly, které zvládnete i doma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Vinařská sezóna je v plném proudu. Vy si doma nemusíte vychutnávat jen sklenku vína, ale také si z něj můžete připravit výborný koktejl. Máme pro vás několik receptů, se kterými ohromíte svou drahou polovičku nebo přátele.

Chevrolet

Budete potřebovat:

100g jahodlžičku cukru5 kostek ledu1,5 dcl růžového vína

Postup:

Do mixéru vhoďte jahody s cukrem, kostkami ledu a ingredience rozmixujte. Poté vzniklý mix nalijte do připravených sklenic a přilijte do nich růžové víno. Sklenice ozdobte rozkrojenou jahodou a drink servírujte s tlustým brčkem. Sladká vitamínová bomba určitě potěší vaše hosty!

Hawajský koktejl

Budete potřebovat:

1 dcl zmraženého ananasového džusu1 dcl bílého vínaplátek ananasu na ozdobení

Postup:

Nechte zmrznout ananasový džus v mrazáku. Potom si připravte mixér a zmražený džus do něj vložte. K džusu přidejte bílé víno a mixér zapněte na střední obrátky. Poté nalijte koktejl do skleniček a ty ozdobte plátkem ananasu. Podávejte s tlustým brčkem.

Citronová Bowle

Budete potřebovat:

7 dcl červeného vína5 dcl bílého vína8 lžic cukru krystal7 dcl sody2 ks citronu

Postup:

Červené i bílé víno slijte do velké mísy. Přidejte cukr a také kůru z pečlivě očištěných citronů. Mísu zakryjte víkem a vložte do ledničky.

Tento nápoj je třeba připravovat s předstihem, protože v ledničce by se měl nechat chladit jeden den, během kterého je potřeba čas od času koktejl promíchat, aby se cukr dokonale rozpustil.

Těsně před podáním dochuťte citronovou šťávou a zalijte bowli sodovkou. Nejjednodušší ozdobou budou plátky čerstvě nakrájeného citrónu, kterými vyšperkujeme sklenice.

Lesní ticho

Budete potřebovat:

2 dcl polosuchého moravského Cabernetu Sauvignon rosé2 dcl borůvkového juiceledperlivou vodu

Postup:

Do sklenice vložíme led, zalijeme do půlky borůvkovým džusem a dolijeme vínem a perlivou vodou. Jako ozdobu dáme několik borůvek. Rubínová barva se mění směrem k okraji sklenky až do lososově růžové.

Koktejl Mimosa

Budete potřebovat:

7,5 cl šampaňského (popřípadě sektu)7,5 cl pomerančového džusu (použít se dá i grapefruitový)

Postup:

Do sklenky nalijte předepsané množství šampaňského a džusu, obojí dobře vychlazené. Zlehka promíchejte. Netřepejte, přišli byste tak o bublinky. Budete-li chtít Mimosu dotáhnout k dokonalosti, ozdobte ji ještě spirálkou z pomerančové kůry. A to je vše! Můžete podávat!

Témata:  víno alkohol vaření recepty

Související

Aktuálně se děje

22. února 2025 20:24

Na boj s extrémním počasím míří rekordní částka. Má zachránit desítky milionů lidí

Zelený klimatický fond (GCF) schválil rekordní grant ve výši 103,2 milionu dolarů na posílení systémů včasného varování v sedmi zemích, které jsou silně ohroženy klimatickými změnami. Projekt, který povede Rozvojový program OSN (UNDP), bude trvat pět let a přinese přímý prospěch více než 78 milionům lidí v Antigui a Barbudě, Kambodži, Čadu, Ekvádoru, Etiopii, Fidži a Somálsku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Staroměstské náměstí si připomíná výročí války: Historie se nesmí opakovat, apeloval Václav Vydra, vystoupil i Pavel

Staroměstské náměstí v Praze se v neděli zaplnilo tisíci lidmi, kteří si přišli připomenout třetí výročí začátku ruské invaze na Ukrajinu. Hlavním cílem shromáždění bylo vyjádřit solidaritu s ukrajinským lidem a apelovat na pokračování podpory země, která se již tři roky brání ruské agresi. Na pódiu vystoupil i český prezident Petr Pavel, který ve svém projevu zdůraznil, že vítězství Ukrajiny je v zájmu celé Evropy.