Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová fakta o únosu Dana a Jany? Pedofil si vyhlédl moc staré děti, tvrdí psycholog

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústí nad Labem - Podivný případ únosu Daniela a Jany z Litoměřicka, by podle všeho mohl být pozoruhodným omylem pedofila, který si vyhlédl starší oběti než chtěl. Naznačil to sexuolog Ondřej Trojan v reakci pro časopis Týden.

Obě děti, přesněji nezletilou Janu (13) a mladistvého Daniela (16), unesl šestatřicetiletý Zdeněk H. 28. srpna při procházce. "Šli jsme se projít za město. On kolem nás nejdříve dvakrát projel na kole a vyhlédl si nás. Pak jel potřetí. Najednou zastavil a zeptal se nás, kam jdeme. Odpověděl jsem, že se jdeme projít. Vytáhl bouchačku a řekl, že nemáme dělat blbosti a máme ho poslouchat," popsal Daniel později únos.

Teprve večer téhož dne pak chlapce i dívku se spoutanýma rukama únosce odvezl do speciálně přestavěné garáže na Střekově v Ústí nad Labem. Ta byla přestavěná tak, že tlumila zvuky zevnitř, sloužila jako vězení, ale přitom skýtala překvapivý luxus - matrace na spaní, vnitřní osvětlení, malou kuchyňku s dřezem, nádobí, radio nebo přehrávač filmů.

Matka únosce: "V garáži chtěl sám bydlet. S dětmi byl domluvený!"

Právě na zmiňovaném přehrávači unesené dvojici přehrával Zdeněk H. i dětské porno, proto ho policie obvinila také z ohrožení mravní výchovy. Toto obvinění se přidalo k dalším dvěma: vydírání a zbavení osobní svobody.

Stále však zůstává alespoň pro veřejnost záhadou, s jakým úmyslem muž jednal a co chtěl dětem udělat. Podle sexuologa Ondřeje Trojana šlo o omyl pedofila, který špatně odhadl své oběti. To později Danielovi a Janě dokonce možná zachránilo život, případně se proto mohli vyhnout i zneužívání a znásilnění.

"Jde o pedofilního jedince, který v tomto případě jaksi sáhl vedle. Ty zadržované děti, respektive nebyly to děti, spíše dospívající, měly velké štěstí, že už ho nepřitahovaly. Protože pedofil vyhledává partnerské sexuální dětské objekty, které nemají ještě znaky dospívání, natož dospělosti," řekl Týdnu sexuolog Ondřej Trojan.

Trojan se opírá o zjištění, že v garáži policie našla i připravené pastelky, omalovánky, dětská autíčka a zásoby bonbonů. To by mohlo nasvědčovat, že Zdeněk H. měl původně v plánu unést podstatně mladší děti.

Napovídá tomu ještě jeden důležitý fakt. Před dvanácti lety se pokusil unést dvě opravdu malé dívenky. Vyzbrojil se nožem, plynovou pistolí, pouty a slzným plynem a vydal se do jednoho z domů na Českolipsku. Napsal dopis, v němž po rodičích požadoval zaplacení částky půl milionu korun, jinak už prý dceru neuvidí. Potom šel do dětského pokoje, vzal do náručí spící dívku a odcházel s ní z domu. Holčička se ale probudila a svým pláčem vzbudila i matku, která muži dceru vytrhla. Ten na ni namířil pistolí, připoutal k ústřednímu topení, ukradl 4800 korun a 100 EUR a zmizel.

O podobný čin se muž pokusil i v další obci, kde zamaskovaný kuklou vnikl do domu, poté v ložnici namířil plynový revolver na ženu a požadoval od ní peníze. Když mu řekla, že v domě žádné nemá, chtěl, aby mu vydala nezletilou dceru do zástavy. Nakonec do dětského pokoje přišel otec, který dal pachateli 400 korun, ten potom z domu utekl. Za tyto trestné činy ho soud poslal na sedm let za mříže.

Daniela a Janu v garáži objevili rodiče, kteří z Danova dopisu skrze únosce pochopili, že je vězní zřejmě na Střekově. Muže vzal soud do vazby.

Témata:  pedofílie únos / rukojmí

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy