Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Praze zatkli ruského disidenta a výtvarníka Vorotnikova

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - V Praze byl v neděli zadržen člen ruské disidentské výtvarné skupiny Vojna Oleg Vorotnikov. Podle jeho manželky Natalije Sokolové může být vydán ke stíhání do Ruska.

Na svém webu to dnes uvedla rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Mluvčí policejního prezidia Josef Bocán o Vorotnikovově zadržení neměl informace. Vorotnikov figuruje v databázi hledaných osob na internetových stránkách Interpolu.

Spolu s osmatřicetiletým Vorotnikovem byla podle webu zadržena i Sokolová a jejich dcera. Zadržené ženy byly dnes propuštěny.

Pár aktivistů podle RFE/RL odletěl z Ruska do Evropy poté, co je začaly vyšetřovat ruské úřady, které jednu z jejich veřejných akcí označily za chuligánství.

Na oba je v Rusku vydán zatykač. Vorotnikov se Sokolovou žili v několika evropských zemích, ale v žádné se jim nepodařilo získat politický azyl.

Témata:  Praha Rusko Oleg Vorotnikov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy