Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chřipková sezóna letos zabila 65 osob, většina z nich neměla očkování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ielement.cz

Praha - Chřipka i v letošní sezoně zabíjela. Závažný průběh onemocnění byl zaznamenán u 260 pacientů, 65 jich virové nákaze podlehlo. Většina z nich očkována nebyla.

"Ve 13. kalendářním týdnu dosáhla celková nemocnost hodnoty 1100 případů na 100.000 obyvatel, oproti předchozímu týdnu je evidován nevýrazný vzestup o necelá dvě procenta. Nárůst je pozorován u dospělých," uvedla vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martina Havlíčková s tím, že u chřipky a chřipce podobných onemocnění pokračoval pokles z předchozích týdnů, aktuálně je to o 12,5 procenta.

"Situaci lze shrnout tak, že aktivita chřipky se velmi pomalu snižuje, nadále přetrvávají lokální ohniska výskytu chřipkových onemocnění, včetně případů se závažným průběhem. Podobná situace je hlášena i z ostatních evropských sítí," dodala.

Většina závažných průběhů byla u lidí s chronickým onemocněním, jež chřipka zhoršila. "Většina nebyla očkována, nebo záznam o očkování chybí. Pacienti byli ve věku od pěti měsíců do 91 let," sdělil vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Témata:  chřipka zdraví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy