Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Shodne se vláda na rozpočtu? Babiš má jasno

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že se vláda ve středu definitivně dohodne na návrhu státního rozpočtu na příští rok. Novinářům to řekl dnes po tiskové konferenci na ministerstvu dopravy.

Neuzavřené kapitoly chce projednat ráno na předsednictvu před středečním jednání kabinetu. Schodek má zůstat na 60 miliardách korun, uvedl Babiš. Zdůraznil, že se snaží vyhovět rozumným požadavkům, které iniciují hospodářský růst.

Vicepremiér zopakoval, že nejvyšší prioritu budou mít v rozpočtu dopravní stavby. "Nemůže se stát, že jako za vlád ODS by nebyly peníze na ty stavby. De facto od roku 2010 se neprojektovalo a nic nestavělo," konstatoval.

Se schodkem už Babiš nechce hýbat. Zbývá podle něj uzavřít dohodu s ministerstvem vnitra, které v pondělí požádalo o 1,1 miliardy korun navíc, a s ministerstvem pro místní rozvoj.

"Všichni ministři jsou nespokojeni, na druhou stranu by bylo dobře, kdyby se soustředili na čerpání rozpočtu pro letošní rok, kde moc nečerpají," uvedl Babiš. V souvislosti s požadavky ministryně pro místní rozvoj za ANO Karly Šlechtové uvedl, že důležité je, aby resorty začaly čerpat evropské dotace na příští programové období EU. "My máme stále v České národní bance rezervováno 15 miliard korun a tam to vázne. Já bych si přál, aby skutečně odhad, že vyčerpají 12 miliard korun se vyplnil, i když o tom pochybuju," řekl.

Témata:  Andrej Babiš státní rozpočet vláda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy